Kilencedik nap a vébén - miért olyan az egész, mint a Star Wars?

futball
2018 június 23., 10:29

Egyra markánsabban oszlik szét a vébé mezőnye jókra és rosszakra - legalábbis a gyanútlan futballfogyasztók szemében. A jók nyilván támadnak, míg a rosszak csak és kizárólag védekeznek, miközben a torna feszültségét többnyire az adja, hogy

a jók rosszul támadnak, a rosszak viszont jól védekeznek.

Ennek a jelenségnek az állatorvosi lova volt például a nap meccse, amelyen a brazilok szenvedve, kúszva-mászva, magukat szinte hisztérikusan dobálva brusztolták ki a győzelmet a körömszakadtáig védekező Costa Rica ellen.

A meccs hőse és antihőse pedig egy személyben a még mindig - állítólag - sérülten játszó Neymar lett, akin a VAR (video assistant referee) is bemutatta eddigi pályafutása legnagyobb szerelését. Olyat, amin csak állva tapsolni lehet, de tényleg.

link Forrás

Az eset tényleg tankönyvi: a játékvezető Björn Kuipers megeszi a PSG sztárjának ovis színészkedését (az élő képből egyébként valóban megtévesztő volt, szóval valami filmes díj odaítélését akár meg is lehetne fontolni), ám jön a VAR, Kuipers szeme pedig felnyílik, és visszavonja az ítéletet.

A rendszert szó szerint erre találták ki.

Csalni akartál? Na, most meg vagy! Az mondjuk nem teljesen világos, hogy Neymar a műesésért elvileg járó sárga lapos büntetést miért nem kapta meg (nyilván a játékvezető így akarta kisebbíteni picit a hibáját, mondván: nem egy teljesen egyértelmű színészkedést nézett be, csak épp az eset nem volt büntető, haladjanak kérem tovább!), de ne szőrözzünk sokat, egyelőre a tolókocsiból kell valahogy felállnunk, nem a maraton nevezési díját befizetni.

Apropó maraton: Neymar úgy volt vele, hogy ha már lúd, legyen kövér, szóval egész délután kitartóan szórakoztatta a nemzetközi közönséget. Volt például egy jelenete Kuipers játékvezetővel, akin a #metoo mozgalom jegyében számonkérte, legyen kedves nem hozzáérni, íme:

link Forrás

A brazilok egyébként a 91. percig keresték hiába a lelkes, de nem különösebben ügyes (második félidei passz-statisztikájuk Iránt idézte) közép-amerikaiak védekezésének ellenszerét, akkor azonban jött Coutinho, aki nem várta meg, míg Gabriel Jesus ráfordul a légstoppal levett labdára, hanem lendületből bevágta Keylor Navas kapujába, 1-0.

link Forrás

(Érdemes megfigyelni egyébként, honnan kezdett el sprintelni a brazil játékos. Dicséretes, ahogyan olvasta a helyzetet.)

Hogy mennyire nem volt ez egy könnyű győzelem, azt jól mutatja a Zrínyi Miklóssá átvedlő Tite gólöröme, akit a stáb tagjai szinte letaroltak, miközben a pályára özönlöttek:

link Forrás

Neymarra volt talán legjobb hatással, hogy a Selecao kiszenvedte a vezető gólt, mert innentől koncentrálhatott játékának lényegére, az önfeledt, gyermeki önfeledtséggel átélt szórakoztatásra.

link Forrás

Ilyen felszabadultan játszva aztán nem csoda, hogy rövid úton ő is beköszönt, egyszerűen nem tudta őt tartani a Koszta Jánosról elnevezett, bár a népmesei kapushős kesztyűinél a meccs nagy részében jóval kevésbé áteresztőnek tetsző védelem:

link Forrás

Ha valaki szereti az indokolatlan statisztikákat: ez volt a rendes játékidő alatt legkésőbb esett gól a világbajnokságok történetében. (Cristiano Ronaldo is triggered alert!)

Nigéria-Izland 2-0

Majdnem azt mondtam, hogy a nap második meccsét leginkább Argentínában várták, de aki látta Messi mozgását a horvátok elleni élve boncolás utolsó tíz percében, az mindenre gondol csak erre nem - Argentína leginkább már hazautazna erről a vb-ről, ha tehetné. Hogy (egyelőre) nem teheti, arról a nigériaiak gondoskodtak, akik a semmiből lecsapva megmutaták, hogyan lehet lepofozni a fociszerető közvélemény szívét elnyerő Izlandot.

A győzelem kulcsa Ahmed Musa volt, aki a horvátok ellen még csak csereként állt be, de Izland ellen már kezdőként nevezte őt Gernot Rohr szövetségi kapitány. Musa két remek góllal hálálta meg a bizalmat, a sebességével és a cseleivel lényegében semmit nem tudtak kezdeni a ledermedő izlandi védők. Hja, Messiből mennyivel könnyebb készülni, bezzeg, aki a CSZKA Moszkvában játszik!

link Forrás

Ez volt egyébként az idei vb első kapust kicselezős, vérbeli szóló-gólja - ez szintén mutatja, hogy egyelőre, khm, izé, eléggé vérszegény a szolgáltatás színvonala.

Musának egyébként az első gólja sem volt csúnya (sőt), de még inkább abból a szempontból volt fontos, hogy megmutatta: az izlandi betonvédelmet is ki lehet ütni, ha megkontrázod őket, miután előtte ők rúgtak szögletet. Remélem érthető, de ha nem mutatni is tudom:

link Forrás

Musa két dugójával egyébként a vb-történelem legeredményesebb nigériai játékosa lett (négy évvel ezelőtt Argentínának süllyesztett el két gólt a csoportmeccsükön, ennek emlékére akár repetázhat is idén), immáron egyedül - eddig Daniel Amokachival, Emmanuel Amunikével és Kalu Uchéval holtversenyben vezette a házi rangsort.

Ha egész Afrikát nézzük, akkor Musa a harmadik, ezzel a tegnapi duplájával ugyanis megelőzte a Kamerun színeiben három gólig jutó Samuel Eto'ót. A listát a ghánai Asamoah Gyan vezeti hat találattal, második a vb-történet legidősebb góllövője, Roger Milla.

A meccset egyébként még érdekesebbé tehette volna - a második félidő a torna eddigi egyik legjobbja volt -, ha Gylfi Sigurdsson berúgja azt a büntetőt, amit szintén a VAR használata után ítélt meg a játékvezető az izlandiaknak. De nem tette, az északiak sztárja két lépésről fölé vágta a tizit:

link Forrás

Így viszont Argentína versenyben maradt, igaz, Nigéria ellen az utolsó körben nagy gólarányú győzelmet kell aratnia, és közben még pislogni a már továbbjutó horvátok Izland elleni meccsére is. Négy csapatból egy már továbbment, de még ő sem biztos csoportelső, miközben a másik három válogatott is versenyben van még - könnyen lehet, hogy a vb legizgalmasabb csoportja lesz ebből a négyesből.

Szerbia-Svájc 1-2

Politikai vetülete miatt már a sorsolás pillanatában úgy tűnt, ez lehet az a meccs, amibe a legtöbb érzelem sűrűsörik a vb csoportkörében - és nem is kellett csalódnunk. Végig jó iramú, elképesztően feszült mérkőzést láttunk, a szerbek 20 percnyi lehengerlő játék után viszont kifulladtak és Svájc megmutatta, nem csak védekezni tud a világbajnokságokon, bár leginkább azért továbbra is azt szeret.

Ne kerülgessük a forró kását, a nap pikantériája úgyis az:

igaza volt-e a svájciak két koszovói származású játékosának, amikor az albán zászlón szereplő sas két szárnyát mintázva ünnepeltek a góljaik után?

Passz. Egyet kérek csak, legyünk olyan kedvesek: ne mi döntsük el ezt innen, Pusztavacs külsőről, miközben alig valamit tudunk csak az érintettek lelkiállapotáról, identitásáról. Meg tudom érteni, ha a született svájciakat bosszantja a tény, miszerint két legjobb játékosuk nem nekik, hanem másik hazájuk lakóinak üzentek a góljaik után, ez egy valid, jogos vita - de fogadjuk el, hogy nincsen benne abszolút igazság.

Sosem volt és sosem lesz.

Sokkal érdekesebb például, hogy ez a meccs volt a tornán az első, amelyet hátrányból fordítva meg tudott nyerni egy csapat (fordítás önmagában már eddig is történt meccsen belül, amikor a spanyolok 0-1, és 1-2 után győzelemre tudtak állni Portugália ellen, igaz, végül ikszeltek). Jól mutatja a torna, khm, kiszámíthatóságát, hogy legutóbb, Brazíliában ilyenből 11 eset is akadt, többször már a csoportkörben is. Íme, a teljes lista, belefoglalva az 1998-as, első ízben 32 csapatos mezőnyt számláló tornától kezdve az összes többi fordításos meccset is:

link Forrás

Ma folytatás 14:00-tól: először Georges Leekens két korábbi csapata közd meg azért, hogy a magyar drukkerek megtudják, hol tett le erősebb alapokat a mester (Belgium-Tunézia, de ezt nyilván mindenki kitalálta), majd jön Mexikó, a hipszterek eddigi kedvence, és megmutatja, hogy nem csak akkor nagy a szája, ha kontrázni tud a németek által szabadon hagyott 40 méteres folyosókban.

És, ha már németek: este 20:00-tól övék a pálya, hogy Svédország ellen bizonyítsák, az előző két tornával ellentétben itt és most nem ragad bent a csoportban a címvédő. Biztos nem?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.