Németország a 96. percben fordított, életben maradtak az esélyeik

futball
2018 június 23., 20:17
comments 67
[ Error: Hiányzó widget ]

A félidő legelején egyenlített, a fordítást viszont a legutolsó pillanatra hagyta Németország a svédek ellen. Bár a bíró elvett a svédektől egy teljesen egyértelmű 11-est, Németország végső soron megérdemelten nyert. Például azért, mert a svédek kicsit jobban koncentrálva már az első félidőben eldönthették volna a meccset. Vagy azért, mert a második félidőben a németek tucatjával dolgozták ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket. Vagy mert Joachim Löw kapitány, aki valószínűleg a saját székéért is küzdött, Boateng 82. percben történt kiállítása után nemhogy ráült volna az eredményre, hanem védőt cserélt támadóra.

Az első félidőben még úgy tűnt, hogy Németország a legutóbbi három európai világbajnok, Franciaország, Olaszország és Spanyolország sorsára jut, és már a csoportkörben kiesik. Mexikó délutáni győzelme után lett igazi kiesési rangadó ebből a meccsből.

A németek pont úgy kezdték a második félidőt, mint egy címvédő, ami el akarja kerülni a szégyent, hogy már a csoportkörben távozzon. A 48. percben Werner futott le a 16-os sarkáig, és adta be középre. Gomez lábán felpördült, így lett jó Reusnak, aki az ötösről betérdelte a kapuba.

link Forrás
link Forrás

Reusnak ez az első vébéje, és ezen a meccsen volt először kezdő, egyből gólt is lőtt. Reus az első EB-meccsen is gólt lőtt, amin kezdett. Ez a bravúr olyan nagyságoknak jött eddig össze, mint Gerd Müller és Karl-Heinz Rummenigge.

link Forrás

Reus gólja nem is az első helyzetük volt a második félidőben, előtte Kimmich jobboldali beadását Müller okosan átlépte, de Gomez elől az utolsó pillanatban tisztáztak. A gól után Kroos fejelt alig mellé. Az 56. percben Hector is nagy helyzetbe került, megpróbálta okosan ellőni a hosszúra az ötösről, de Olsen bele tudott paskolni.

A 61. perc Kimmich beadását Reus sarokkal próbálta bepaskolni a jobb sarokba, de mellényúlt. A mögötte érkező Gomez meg nem vetődött, így a labda elcsorgott a kapu előtt. A 63. percben Kroos lövését kellett blokkolniuk a svédeknek.

Csak hogy érzékeltessem, milyen nyomás volt a svédeken: a 70. percben Németországnak már 11 lövése volt - ebből hatot blokkoltak, kettő mellé ment -, a svédeknek összesen 4. Igaz, abból ugyanúgy három találta el a kaput, mint a németeknek 11-ből. A szögletarány 6:1, a labdabirtoklás 72:28, a passzok száma 529:174 volt a németek javára. A svédek csak a védőstatisztikákban vezettek, 36 tisztázásukkal szemben a németeknek csak 9 volt.

A 71. percben a svédek majdnem összehoztak egy öngólt, Werner beadása után az egyik svéd védőről a saját kapuja felé pattant a labda, Olsen ki tudta tolni oldalra. A 76. percben a ritka és kósza svéd akciók egyikének végén Forsberg távolról keményen rátűzte, de Neuer magabiztosan fogta a lövést.

link Forrás

A 81. percben Werner lábában volt a győzelem, Müller tökéletes beadását 11-ről kevéssel fölé pörgette. A következő percben Boateng fölöslegesen durván szabálytalankodott. A svédek egyből sárgát reklamáltak, mert az már kiállítást ért volna. Elsőre úgy tűnt, hogy a bíró a reklamáló Granqvistnak adott sárgát, de kiderült, hogy Boatengnek mutatta fel előbb a második sárgát, majd a pirosat. Ennek még lehet jelentősége, mert Hummels is sérült, így Dél-Korea ellen a teljes középső védelmüket nélkülözhetik majd.

A németeknek az utolsó tíz percben emberhátrányban kellett megpróbálniuk fordítani úgy, hogy közben hátul is vigyázniuk kellett, ahol elvesztették kulcsemberüket. Győzelemre játszottak, Löw hátvédet cserélt támadóra, Hector helyére jött Brandt, így gyakorlatilag Rüdiger maradt az egyetlen védő, mert Kimmich folyamatosan a támadásokat segítette.

A 88. percben Olsen jó reflexszel kapott bele Gomez közeli fejesébe, épp csak kitolta a léc alól. A 92. percben egy szöglet után Brandt 18 méterről, a félkörről bombázta kapura, a jobb kapufát találta telibe. És amikor már úgy tűnt, hogy vége, Brandt futott el a tizenhatos bal oldalvonalánál. Durmaz a 11-es magasságában felvágta. Kroos és Reus ált oda a szabadrúgáshoz, Reus úgy két méterrel beljebb és egy méterrel hátrébb a labdától. Kroos legurítását lestoppolta, így a remek rúgótechnikájú középpályás jobb szögből csavarhatta kapura, be is talált a bal felső sarokba.

link Forrás

A statisztikák alapján teljesen megérdemelt a németek győzelme. 16 lövésük volt, abból öt találta el a kaput, egy kapufára ment, hetet az embertelenül nagyot küzdő svéd védelem blokkolt. A labdabirtoklás 71:29, a passzok száma 700:232 volt a németek javára, a svédeknek 45-ször kellett tisztázniuk. A valóságban ennél kiegyenlítettebb volt a meccs, például a svédek is eltalálták hatszor a kaput, kontráik rendre veszélyesek voltak, és ne feledjük el, hogy a bíró az első félidőben egy teljesen tiszta tizenegyest vett el tőlük.

A csoport így három-, sőt, négyesélyessé vált. Svédország biztos továbbjutásához vagy csodára - Dél-Korea Németország elleni győzelmére -, vagy győzelemre lesz szüksége a zárófordulóban. Ha legalább 3:2-re nyernek, a németek eredményétől függetlenül is továbbjutnak. Németország egy döntetlennel is tovább juthat, ha a svédek nem nyernek. És még Dél-Koreának sincs minden veszve, ha két góllal verik Németországot, a svédek meg kikapnak, ők jutnak tovább.

Németország-Svédország 2:1 (0:1)

Németország: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Boateng, Hector (Brandt '87) - Rudy (Gündogan '31), Kroos - Müller, Draxler (Gomez '46), Reus - Werner
Svédország: Olsen - Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson - Claesson (Durmaz '74), Larsson, Ekdal, Forsberg - Berg (Kiese Thelin '90), Toivonen (Guidetti '78)

[ Error: Hiányzó widget ]

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.