Csodás meccsen Szenegál-Japán 2-2, még mindketten simán továbbjuthatnak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Kavasima, Szané és HaszebeFotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP
június 24., 17:00
JPN
2
2
SEN
(0–0)
Gól:
Mané (11'), Inui (34'), Wague (71'), Honda (78')
Sárga lap:
Niang (59'), Inui (68'), Sabaly (90'), N'Doye (90+1'), Haszebe (90+4')
Piros lap:

A H-csoport talán az egyik legérdekesebb csoport mind közül: kifejezetten izgalmas és egzotikus csapatok kerültek ide, ráadásul rögtön dupla meglepetéssel végződött az első kör: Szenegál legyőzte a lengyeleket, Japán pedig Kolumbiát gyűrte le. 

Vasárnap előbb a két győztes csapat találkozott Jekatyerinburgban. Az első meccsen nagyon masszív benyomást keltő Szenegál valamivel esélyesebbnek tűnt; Japánról nem lehetett tudni, hogy vajon 11 ember ellen is tud úgy játszani, mint Kolumbia ellen. Végül nagyon jó hangulatú meccset játszott a két csapat, szinte végig felváltva dominálták a csapatok a játékot. 

Az első félidőben Szenegál kezdett jobban, rögtön az első percekben helyzeteket alakítottak ki, és a 11. percben meg is szerezték a vezetést előbb Sarr - Niang összejáték után Wagué tett középre egy labdát, Haragucsi fejjel elérte ugyan a beadást, de rossz helyre csúsztatott: Sabaly lőtt, és ugyan nem volt túl erős a próbálkozás, Kavasima a kapu előtt ólálkodó Mané lábára bokszolta a labdát, az pedig becsorgott a jobb sarokba. 

A 16. percben Inui és Kagava játszottak össze a bal szélen, szépen készítették le lövésre a labdát Haszebének, de ő 18 méterről saját csapattársát találta telibe, a 22. percben aztán Wague beadását Sarr húzta kapura 11-ről, Kavasima védett.

A félidő közepére kiegyenlítődött a küzdelem, aztán Japán, bár kapura sokáig nem volt veszélyes, szép lassan átvette az irányítást, főleg Kagava volt aktív. A 34. percben aztán első kaput találó lövésükkel egyenlítettek is: Haszebe ívelt saját térfeléről keresztbe Nagatomóhoz, ő tökéletesen vette át és készítette le a labdát Inuinak, aki nagyon szépen tekert a hosszú bal alsóba. 

A góltól felébredt Szenegál, az első játékrész vége megint az övék volt: a 39. percben Badou Ndiaye ugratta ki tökéletesen Niangot, aki jobbal, levegőből lőtt, Kavasima kiütötte a labdát. A bal szélen Sabaly többször a védelem mögé tudott kerülni, de nagy helyzetre már nem futotta. 

Sibaszaki esik át NiangonFotó: HECTOR RETAMAL/AFP

A második félidőben is váltva voltak helyzetek a két kapunál: az 50. percben előbb Oszako fejesét védte Kadim N'Diaye, aztán Niang lőtt fölé, három perccel később Badou N'diaye tüzelt, Kavasima védett. Végül ismét a japánok kerekedtek felül, és a félidő derekára veszélyesebbek lettek. A 60. percben előbb Sibaszaki centerezéséről Oszako centikkel maradt le, a 65. percben pedig varázslatos baloldali támadás védén Oszako sarkazta Inui elé a labdát, aki jobbal csavart a hosszú felé, a léc mentett. 

Pont amikor Japán játszott jobban, váratlanul újra vezetést szereztek az afrikaiak: a 71. percben Mané gyönyörűen emelt be egy labdát a 16-oson belül érkező Sabalynak, ő egy szép csellel az alapvonal felé fordult, ballal beadott és a hosszún érkező Wague a léc alá bombázott, csodás gól volt.

Nisino edző a második bekapott gól után azonnal behozta két rutinos csatárát, Okazakit és Hondát is, és nem tette hiába. Alig néhány perc után sikerült az egyenlítés: a 78. percben Sané csúsztatott el egy beadást a kirepülő Kadim N'Diaye elől, így a kapus verve a földön maradt, a túloldalról Inui egyből középre küldte a labdát, Honda pedig az üres kapu bal sarkába passzolt. 

A hátralévő időben már nagy helyzet nem alakult ki, és végül igazságos döntetlen született. Ezzel mindkét csapat 4 pontos a H-csoportban, ahol a két vesztes csapat, Lengyelország és Kolumbia vasárnap este Kazanyban az életéért küzd majd. Az utolsó fordulóban Szenegál Kolumbiával, Japán Lengyelországgal találkozik. 

H csoport M Gy D V G+ G- GK P
1. Kolumbia 3 2 0 1 5 2 3 6
2. Japán 3 1 1 1 4 4 0 4
3. Szenegál 3 1 1 1 4 4 0 4
4. Lengyelország 3 1 0 2 2 5 -3 3

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.