Faxokon indulhat újra a párbeszéd a két Korea hadserege között

Hétfőn találkozott egymással az észak- és a dél-koreai hadsereg vezetősége, hogy tárgyaljanak azoknak a fegyvereknek a leszereléséről, melyek közvetlenül veszélyeztetik a Szöulban élők életét, illetve hogy helyreállítsák a kommunikációs vonalakat a két ország között. 

A dél-koreai miniszterelnök, Lee Nak-yeon arról beszélt, hogy ezer tüzérségi  lövedék áthelyezéséről volt szó, melyeket Észak-Korea a határ mellé telepített, és melyek nagyrésze jelenleg Szöulra irányul. 

Fotó: HANDOUT/AFP

A mostani találkozóra Mun Dzsein és Kim Dzsonun államfők történelmi jelentőségű találkozója után került sor. A két elnök ekkor beszélt arról, hogy arra fognak fókuszálni, hogy megszüntessék egy háború lehetőségét a Koreai-félszigeten. 

A két államfő megállapodott abban is, hogy a két ország hadserege között helyreállítják a közvetlen kommunikációs kapcsolatot. Ha ez megvalósul, akkor két csatornán, egy keleti, illetve egy nyugati kommunikációs vonalon érintkezhet majd egymással a két hadsereg parancsnoka. Ehhez telefonokat és faxokat használhatnak majd. A nyugati vonalat amúgy csak 2016-ban kapcsolták le az északiak, miután a rakétakísérleteikre válaszul Szöul bezárta a két ország között fekvő ipari területet. 

A keleti vonalat még 2011-ben kapcsolták le, miután Észak-Korea rálőtt egy szigetre, és megölt négy embert. 

A két Korea közötti párbeszéd visszatérésével párhuzamosan Dél-Korea felhagyott az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatokkal, igaz, ez alapvetően nem rajtuk múlt, hanem Szöul meglepetésére Donald Trump állapodott meg erről Kim Dzsongunnal. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.