Faxokon indulhat újra a párbeszéd a két Korea hadserege között

külföld
2018 június 25., 04:42
comments 46

Hétfőn találkozott egymással az észak- és a dél-koreai hadsereg vezetősége, hogy tárgyaljanak azoknak a fegyvereknek a leszereléséről, melyek közvetlenül veszélyeztetik a Szöulban élők életét, illetve hogy helyreállítsák a kommunikációs vonalakat a két ország között. 

A dél-koreai miniszterelnök, Lee Nak-yeon arról beszélt, hogy ezer tüzérségi  lövedék áthelyezéséről volt szó, melyeket Észak-Korea a határ mellé telepített, és melyek nagyrésze jelenleg Szöulra irányul. 

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A mostani találkozóra Mun Dzsein és Kim Dzsonun államfők történelmi jelentőségű találkozója után került sor. A két elnök ekkor beszélt arról, hogy arra fognak fókuszálni, hogy megszüntessék egy háború lehetőségét a Koreai-félszigeten. 

A két államfő megállapodott abban is, hogy a két ország hadserege között helyreállítják a közvetlen kommunikációs kapcsolatot. Ha ez megvalósul, akkor két csatornán, egy keleti, illetve egy nyugati kommunikációs vonalon érintkezhet majd egymással a két hadsereg parancsnoka. Ehhez telefonokat és faxokat használhatnak majd. A nyugati vonalat amúgy csak 2016-ban kapcsolták le az északiak, miután a rakétakísérleteikre válaszul Szöul bezárta a két ország között fekvő ipari területet. 

A keleti vonalat még 2011-ben kapcsolták le, miután Észak-Korea rálőtt egy szigetre, és megölt négy embert. 

A két Korea közötti párbeszéd visszatérésével párhuzamosan Dél-Korea felhagyott az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatokkal, igaz, ez alapvetően nem rajtuk múlt, hanem Szöul meglepetésére Donald Trump állapodott meg erről Kim Dzsongunnal. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.