Gyilkossággal vádolja az ukrán ügyészség a kárpátaljai cigányok elleni pogrom vezetőjét

bűnügy
2018 június 26., 13:18
comments 43

Az ukrán ügyészség kedden gyilkosság elkövetésével gyanúsította meg azt a 20 éves lembergi férfit, aki a vád szerint előre megfontolt szándékkal, csoportosan és bűnszövetségben követett el gyilkosságot kárpátaljai romák egy ideiglenes táborában. Vasárnap maszkos neonácik támadtak cigányokra Lemberg közelében. Egy 23 éves ember meghalt, négyen - köztük egy anya és 10 éves fia - megsérültek. 

A több támadásért is felelőssé tett C14 nevű neonáci csoport tagjai egy orosz befolyás elleni kijevi tüntetésen.
photo_camera A több támadásért is felelőssé tett C14 nevű neonáci csoport tagjai egy orosz befolyás elleni kijevi tüntetésen. Fotó: Sergii Kharchenko/NurPhoto

Az Unian hírügynökség szerint a pogrom szervezője akár 15 évet is kaphat. A pusztomiti kerületi bíróság ezen túl elrendelte a támadás elkövetésével gyanúsított két 16 és 17 éves iskolás 60 napos előzetes letartóztatásba helyezését is. A rendőrség összesen  14 embert vett őrizetbe, többségük 16-17 éves iskolás - írja az ukrán hírügynökség alapján az MTI. 

 A támadást a helyi rendőrfőnök szerint három lembergi iskola tanulói közösen követték el, ami miatt a közoktatási hatóság rendkívül szülői értekezleteket rendelt el a város minden iskolájának 9-11. osztályában. 

A támadásban a gyerekek késekkel és baseball-ütőkkel támadtak a tábor lakóira Lemberg külvárosában. 

Idén ukrán nacionalisták már kétszer támadtak rá romák ideiglenes táborhelyeire Kijevben, de hasonló pogromokat hajtottak végre Ternopilban és korábban Lembergben is kárpátaljai cigányok ellen. Ezekért a támadásokért a felelősséget a C14 neonáci szervezet és az idén alakult Nemzeti Osztagok félkatonai formáció vállalta magára. 

Az ukrán belügyminiszter, Arszen Avakov és és az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője  szerint ugyanakkor az eset mögött feltehetően orosz szál húzódhat, és elmondásuk szerint nem ez lenne az első eset, hogy orosz szervezetek kifejezetten cigányellenes pogromokat és támadásokat szerveznek Ukrajnában. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.