Gyilkossággal vádolja az ukrán ügyészség a kárpátaljai cigányok elleni pogrom vezetőjét

Az ukrán ügyészség kedden gyilkosság elkövetésével gyanúsította meg azt a 20 éves lembergi férfit, aki a vád szerint előre megfontolt szándékkal, csoportosan és bűnszövetségben követett el gyilkosságot kárpátaljai romák egy ideiglenes táborában. Vasárnap maszkos neonácik támadtak cigányokra Lemberg közelében. Egy 23 éves ember meghalt, négyen - köztük egy anya és 10 éves fia - megsérültek. 

A több támadásért is felelőssé tett C14 nevű neonáci csoport tagjai egy orosz befolyás elleni kijevi tüntetésen.Fotó: Sergii Kharchenko/NurPhoto

Az Unian hírügynökség szerint a pogrom szervezője akár 15 évet is kaphat. A pusztomiti kerületi bíróság ezen túl elrendelte a támadás elkövetésével gyanúsított két 16 és 17 éves iskolás 60 napos előzetes letartóztatásba helyezését is. A rendőrség összesen  14 embert vett őrizetbe, többségük 16-17 éves iskolás - írja az ukrán hírügynökség alapján az MTI. 

 A támadást a helyi rendőrfőnök szerint három lembergi iskola tanulói közösen követték el, ami miatt a közoktatási hatóság rendkívül szülői értekezleteket rendelt el a város minden iskolájának 9-11. osztályában. 

A támadásban a gyerekek késekkel és baseball-ütőkkel támadtak a tábor lakóira Lemberg külvárosában. 

Idén ukrán nacionalisták már kétszer támadtak rá romák ideiglenes táborhelyeire Kijevben, de hasonló pogromokat hajtottak végre Ternopilban és korábban Lembergben is kárpátaljai cigányok ellen. Ezekért a támadásokért a felelősséget a C14 neonáci szervezet és az idén alakult Nemzeti Osztagok félkatonai formáció vállalta magára. 

Az ukrán belügyminiszter, Arszen Avakov és és az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője  szerint ugyanakkor az eset mögött feltehetően orosz szál húzódhat, és elmondásuk szerint nem ez lenne az első eset, hogy orosz szervezetek kifejezetten cigányellenes pogromokat és támadásokat szerveznek Ukrajnában. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.