Három napi vesztegelés után az olasz kormány mégis engedett kikötni egy dán hajót, amin a tengerből kimentett menekültek voltak

Keddre virradóra 108 emberrel a fedélzetén megérkezett a dél-szicíliai Pozzallo kikötőbe az Alexander Maersk nevű dán konténerhajó, amely több mint három napig várt utasításokra, hol köthetne ki, mert az bevándorlásellenes olasz kormány nem akarta beengedni.  A konténerhajón utazók már nem voltak biztonságban a fedélzeten. 

Végül a konténerhajó megkapta az engedélyt, így az éjszaka ki is kötött. Az  Alexander Maersk péntek reggel változtatta meg menetirányát, hogy embereket mentsen ki Líbia partjainak közelében. 

Mivel a 113 méter hosszú konténerhajó legénysége nincs kiképezve a kikötési műveletekre, egy vontatóhajó segítségével tudott csak partot érni. A tengeri fuvarozási vállalat szóvivője korábban a dán közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a fedélzeten tarthatatlanná vált a helyzet. 

A hajót egyszerűen nem arra tervezték, hogy ennyi embert szállítson” - ismertette a körülményeket Palle Laursen, a Maersk Line vállalat műszaki vezetője. Mint mondta, a 25 fős legénység képtelen gondoskodni a száznál is több emberről. Inger Stöjberg dán integrációs miniszter felszólította az olasz kormányt, hogy engedje kikötni a konténerhajót és partra szállni az embereket. Keddre virradóra meg is érkezett az engedély a kikötésre.

Továbbra is bizonytalan annak a 234 embernek a sorsa, aki a Mission Lifeline német civilszervezet (NGO) mentőhajóján várakozik a tengeren. A hajó csütörtökön mentette ki az embereket Líbia partjai előtt, és jelenleg Málta közelében vesztegel utasításra várva. Az olasz kormány nem engedi partjaihoz a Lifeline-t, mert nem akarja, hogy a tengerről kimentett bevándorlók érkezzenek az országba. Ezért a civil mentőhajóktól megtagadják a kikötési engedélyt. Ugyanakkor Spanyolország sem engedi kikötni a Mission Lifeline mentőhajóját. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.