Leállították a családok szétválasztását az amerikai határon

2018 június 26., kedd 2:41
87

Az Egyesült Államok határvédelemért felelős főnöke bejelentette, hogy átmenetileg felfüggesztik a gyakorlatot, amivel eddig elválasztották az illegális határátlépőket a gyerekeiktől. Vagyis egy ideig nem indítanak büntetőeljárás azok ellen, akik gyerekkel szöknek át. Kevin McAleenan közölte, hogy Donald Trump elnök a múlt héten rendelte el, hogy vessenek véget a családok szétválasztásának. Az elnök azt kérte, hogy az ilyen családokat inkább együtt vegyék őrizetbe. Ezt azonban egyelőre nem lehet megoldani.

A lépésnek köszönhetően több mint 2000 gyerek kaphatja vissza a szüleit. A korábbi rendeletét Trump a közvélemény nyomására vonta vissza, ami nem nézte jó szemmel, hogy az elmúlt hetekben minden a síró gyerekekkel volt tele, akiket a határon elvettek a szüleiktől. 

Csak nem volt elég hely

Mivel a  gyerekeket nem lehet felnőtteknek létrehozott fogdákban tartani, a határvédelmi hatóságnak problémát okozott, hogy hol helyezze el ezeket a családokat. Ezért ezekben az esetekben egyelőre nem indítják meg a büntetőeljárást. 

Ugyanakkor  Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője közölte, hogy a kormány nem hagyott fel a zéró tolerancia politikájával, csak kifogytak az erőforrásból. Csak addig szüneteltetik, amíg sikerül megoldani a családok elhelyezését. Most arra kérik a Kongresszust, hogy biztosítson plusz forrásokat a családok elhelyezéséhez.

A Pentagon hétfőn közölte, hogy hamarosan két texasi katonai bázist bocsátanak rendelkezésre, hogy átmenetileg ott tarthassák a határon elfogott családokat. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt