A militáns vegánok miatt a kormánytól kérnek segítséget a francia hentesek

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A francia hentesek szövetsége levélben fordult a francia kormányhoz, hogy segítséget kérjenek: mint írták, megszaporodtak a hentesüzletekkel szemben elkövetett támadások, melyek mögött militáns vegánok álltak. 

A hentesek szerint a vegánok a nemzet húsevő hagyományát akarják felszámolni. Az utóbbi pár hónapban 15 hentesüzletet ért támadás, volt, amit kövekkel dobtak meg, máshol pedig húsellenes graffitiket fújtak fel és matricákat ragasztottak a kirakatokra. 

Állatvédő aktivisták tiltakoznak a húsfeldolgozás ellen PárizsbanFotó: Nicolas Liponne/NurPhoto

A hentesszövetséget vezető Jean-François Guihard szerint egyfajta terrorizmussal állnak szemben, és az elkövetők a francia kultúra egy egész szegletét akarják felszámolni. Guihard arról is írt, hogy a vegánok rá akarják erőltetni az életmódjukat másokra. 

Egy 2016-os kutatás szerint a francia lakosság 3 százaléka vegetáriánus, a vegánok (azaz akik semmiféle állati eredetű élelmiszert, így tojást és tejet sem fogyasztanak) aránya még alacsonyabb lehet. Guihard úgy látja, hogy a vegán életmódból a média csinál nagy ügyet, nagyobb körítést kerítve mellé, mint ahány embert valójában érint. 

A húsipari szereplők és a vegánok/vegetáriánusok közötti küzdelmek nem most kezdődtek Franciaországban: a hústermelők már ideje próbálkoznak azzal, hogy a steak, bacon, kolbász és hasonló szavakat levédessék, így azokat csak tényleg húsból készített ételekre lehessen használni, és a szójaterméket mondjuk ne lehessen így nevezni. 

Korábban járt a parlament előtt egy javaslat, ami hetente egy vegetáriánus napot vezetett volna be az iskolai közétkeztetésbe, de ezt leszavazták. 

Az eddigi legradikálisabb eset talán az az idei márciusi ítélet, amikor egy vegán aktivistát ítéltek felfüggesztett börtönbűntetésre, amiért egy iszlamista terrorista által meggyilkolt hentes esetét igazságszolgáltatásnak nevezte Facebookon. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.