A militáns vegánok miatt a kormánytól kérnek segítséget a francia hentesek

külföld
2018 június 27., 08:11
comments 441

A francia hentesek szövetsége levélben fordult a francia kormányhoz, hogy segítséget kérjenek: mint írták, megszaporodtak a hentesüzletekkel szemben elkövetett támadások, melyek mögött militáns vegánok álltak. 

A hentesek szerint a vegánok a nemzet húsevő hagyományát akarják felszámolni. Az utóbbi pár hónapban 15 hentesüzletet ért támadás, volt, amit kövekkel dobtak meg, máshol pedig húsellenes graffitiket fújtak fel és matricákat ragasztottak a kirakatokra. 

photo_camera Állatvédő aktivisták tiltakoznak a húsfeldolgozás ellen Párizsban Fotó: Nicolas Liponne/NurPhoto

A hentesszövetséget vezető Jean-François Guihard szerint egyfajta terrorizmussal állnak szemben, és az elkövetők a francia kultúra egy egész szegletét akarják felszámolni. Guihard arról is írt, hogy a vegánok rá akarják erőltetni az életmódjukat másokra. 

Egy 2016-os kutatás szerint a francia lakosság 3 százaléka vegetáriánus, a vegánok (azaz akik semmiféle állati eredetű élelmiszert, így tojást és tejet sem fogyasztanak) aránya még alacsonyabb lehet. Guihard úgy látja, hogy a vegán életmódból a média csinál nagy ügyet, nagyobb körítést kerítve mellé, mint ahány embert valójában érint. 

A húsipari szereplők és a vegánok/vegetáriánusok közötti küzdelmek nem most kezdődtek Franciaországban: a hústermelők már ideje próbálkoznak azzal, hogy a steak, bacon, kolbász és hasonló szavakat levédessék, így azokat csak tényleg húsból készített ételekre lehessen használni, és a szójaterméket mondjuk ne lehessen így nevezni. 

Korábban járt a parlament előtt egy javaslat, ami hetente egy vegetáriánus napot vezetett volna be az iskolai közétkeztetésbe, de ezt leszavazták. 

Az eddigi legradikálisabb eset talán az az idei márciusi ítélet, amikor egy vegán aktivistát ítéltek felfüggesztett börtönbűntetésre, amiért egy iszlamista terrorista által meggyilkolt hentes esetét igazságszolgáltatásnak nevezte Facebookon. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.