Brüsszelnek nem tetszik a kormány energiahatékonysági programja, de nem tud mit tenni

Pénzügyi szankciós lehetőség hiányában Brüsszel nem tudta megakadályoznia magyar kormány tervét, hogy a lakosságnak szánt uniós energiahatékonysági támogatásokat inkább középületek modernizálására költik.

A vicc az egészben, hogy a lakossági energiahatékonysági programot a magyar kormány terjesztette Brüsszel elé még 2014-ben, hogy aztán a megítélt pénzt 2015-ben egyből eltérítse. Alapvetően ezzel két baj is van:

  • az egyik, hogy uniós támogatás hiányában támogatás helyett csak ingyenhitelt tudnak adni a családi házak modernizálására, ezért meg nincs tolongás;
  • a másik, hogy a középületek modernizálása korántsem annyira hatékony energiatakarékossági szempontból.

Az EU azonnal jelezte a nemtetszését, de már akkor is látszott, hogy nagyon nem tud mit kezdeni a helyzettel - ahogy azzal a hazug indoklással sem, hogy a kormány szerint az EU-támogatásokat nem lehet közvetlenül a polgároknak juttatni, mert ennek feloldására elég lett volna közbeiktatni egy energiahatékonysági alapot, ahogy azt más tagállamok már megtették.

A Portfolio szerint egy, a napokban kikerült szűkszavú közleményből most kiderült, hogy az Európai Bizottság végül minden ellenérzése ellenére már tavaly június 20-án jóváhagyta az új terveket.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.