Brüsszelnek nem tetszik a kormány energiahatékonysági programja, de nem tud mit tenni

POLITIKA
2018 június 27., 04:48
comments 87

Pénzügyi szankciós lehetőség hiányában Brüsszel nem tudta megakadályoznia magyar kormány tervét, hogy a lakosságnak szánt uniós energiahatékonysági támogatásokat inkább középületek modernizálására költik.

A vicc az egészben, hogy a lakossági energiahatékonysági programot a magyar kormány terjesztette Brüsszel elé még 2014-ben, hogy aztán a megítélt pénzt 2015-ben egyből eltérítse. Alapvetően ezzel két baj is van:

  • az egyik, hogy uniós támogatás hiányában támogatás helyett csak ingyenhitelt tudnak adni a családi házak modernizálására, ezért meg nincs tolongás;
  • a másik, hogy a középületek modernizálása korántsem annyira hatékony energiatakarékossági szempontból.

Az EU azonnal jelezte a nemtetszését, de már akkor is látszott, hogy nagyon nem tud mit kezdeni a helyzettel - ahogy azzal a hazug indoklással sem, hogy a kormány szerint az EU-támogatásokat nem lehet közvetlenül a polgároknak juttatni, mert ennek feloldására elég lett volna közbeiktatni egy energiahatékonysági alapot, ahogy azt más tagállamok már megtették.

A Portfolio szerint egy, a napokban kikerült szűkszavú közleményből most kiderült, hogy az Európai Bizottság végül minden ellenérzése ellenére már tavaly június 20-án jóváhagyta az új terveket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.