Hollandiában is betiltották a középületekben a burkát és a nikábot

külföld
2018 június 27., 06:16

A holland parlament felsőháza kedden elfogadta a törvényt, ami tiltja az arcot csaknem teljesen elfedő viseletet, így a burkát és a nikábot a középületekben, köztük iskolákban, kórházakban, közhivatalokban, továbbá tömegközlekedési járműveken.

Az alsóház már 2016-ban elfogadta a részleges tilalmat. A törvény nem csak a burkát, hanem az arcot elfedő minden ruhadarab és eszköz, így a nikáb, a símaszk és a motoros bukósikak viseletét is betiltotta középületekben. 

A hidzsáb nevű fejkendőre – ami csak a hajat és részben a homlokot takarja – nem vonatkozik a tilalom. A burka és a nikáb betiltása egyébként nem érint hatalmas tömegeket Hollandiában, legfeljebb pár száz nőt.

photo_camera Illusztráció: Lea Meilandt Mathiesen/Scanpix Denmark/AFP

Hasonló tilalom van érvényben Franciaországban és Belgiumban is, Dánia parlamentje pedig május végén fogadta el a törvényjavaslatot, ami augusztus 1-től pénzbírsággal sújtja azt, aki az arcát teljesen elfedi – egyebek közt burkával vagy nikábbal – közterületen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.