Hollandiában is betiltották a középületekben a burkát és a nikábot

A holland parlament felsőháza kedden elfogadta a törvényt, ami tiltja az arcot csaknem teljesen elfedő viseletet, így a burkát és a nikábot a középületekben, köztük iskolákban, kórházakban, közhivatalokban, továbbá tömegközlekedési járműveken.

Az alsóház már 2016-ban elfogadta a részleges tilalmat. A törvény nem csak a burkát, hanem az arcot elfedő minden ruhadarab és eszköz, így a nikáb, a símaszk és a motoros bukósikak viseletét is betiltotta középületekben. 

A hidzsáb nevű fejkendőre – ami csak a hajat és részben a homlokot takarja – nem vonatkozik a tilalom. A burka és a nikáb betiltása egyébként nem érint hatalmas tömegeket Hollandiában, legfeljebb pár száz nőt.

Illusztráció: Lea Meilandt Mathiesen/Scanpix Denmark/AFP

Hasonló tilalom van érvényben Franciaországban és Belgiumban is, Dánia parlamentje pedig május végén fogadta el a törvényjavaslatot, ami augusztus 1-től pénzbírsággal sújtja azt, aki az arcát teljesen elfedi – egyebek közt burkával vagy nikábbal – közterületen. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.