Hollandiában is betiltották a középületekben a burkát és a nikábot

A holland parlament felsőháza kedden elfogadta a törvényt, ami tiltja az arcot csaknem teljesen elfedő viseletet, így a burkát és a nikábot a középületekben, köztük iskolákban, kórházakban, közhivatalokban, továbbá tömegközlekedési járműveken.

Az alsóház már 2016-ban elfogadta a részleges tilalmat. A törvény nem csak a burkát, hanem az arcot elfedő minden ruhadarab és eszköz, így a nikáb, a símaszk és a motoros bukósikak viseletét is betiltotta középületekben. 

A hidzsáb nevű fejkendőre – ami csak a hajat és részben a homlokot takarja – nem vonatkozik a tilalom. A burka és a nikáb betiltása egyébként nem érint hatalmas tömegeket Hollandiában, legfeljebb pár száz nőt.

Illusztráció: Lea Meilandt Mathiesen/Scanpix Denmark/AFP

Hasonló tilalom van érvényben Franciaországban és Belgiumban is, Dánia parlamentje pedig május végén fogadta el a törvényjavaslatot, ami augusztus 1-től pénzbírsággal sújtja azt, aki az arcát teljesen elfedi – egyebek közt burkával vagy nikábbal – közterületen. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.