Lengyelország megváltoztatta botrányos törvényét a náci bűnökről

Megszavazta a lengyel törvényhozás a márciusban hatályba lépett, a náci bűnökre vonatkozó, Izrael és az Egyesült Államok által is kifogásolt törvény módosítására sürgősséggel napirendre tűzött javaslatot. A módosítással kivették a törvényből annak legvitatottabb passzusát, amely alapján börtönnel sújthatták volna azokat, akik Lengyelország felelősségét is felvetették volna a nácik emberiesség elleni bűneiben és a holokausztban.

A módosítást beterjesztő Mateusz Morawiecki kormányfő parlamenti felszólalásában előbb határozottan kijelentette, hogy nem "valamiféle nyomás" hatására cselekszik, majd bővebben kifejtette, hogy dehogynem. Mint mondta "meg kell érteni a nemzetközi realitást".

A módosítást az ellenzéki pártok közül a legnagyobb, a Polgári Platform is támogatta, ahogy a Modern párt is. A populista Kukiz '15 párt viszont elutasította, mert szerintük az eredeti törvény "hasznos" volt. Egy szélsőjobboldali független képviselő, Robert Winnicki pedig a parlamenti szószék elfoglalásával próbálta megakadályozni a szavazást, sikertelenül. 

A törvény eredeti formájában az alkotók szándéka szerint a "lengyel haláltáborok" és hasonló, történelmileg valóban nem pontos kifejezések visszaszorítása érdekében született, de például Izrael szerint a hézagos megfogalmazás miatt akár tanúskodó holokauszt-túlélőket is el lehetett volna ítélni. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.