Németország kiesett

futball
2018 június 27., 15:55
comments 355
[ Error: Hiányzó widget ]

A halovány argentin és a semmit nem mutató francia válogatott mellett a németek játéka volt a csoportkörök első két körének legnagyobb csalódása, és Löw csapata eleve csak Kroos Svédország elleni utolsó pillanatos góljával kerülte el a totális leégést. 

A kései győztes gól viszont azt jelentette, hogy Németország az utolsó fordulóra nagyjából a saját kezébe veheti a sorsát, és ha rendesen megverik az eddig nem sokat mutató Dél-Koreát, akkor vélhetően továbbjutnak az F-csoportból. 

Ráadásul a mérkőzés kezdetétől lehetett tudni, hogy a döntetlen életveszélyes a németeknek: elég egyetlen svéd gól a másik meccsen, és mehetnek haza. Ennek ellenére a németek nem vetették bele magukat a meccsbe, az első tíz percben ugyan náluk volt többet a labda, de igazán ígéretes támadást nem vezettek. Sőt, az első igazán komoly lehetőségek is a koreiak előtt adódtak: előbb egy szabadrúgás után Neuer ügyetlenkedése miatt kerülhetett majdnem helyzetbe Szon, majd nem sokkal később a Tottenham játékosa ismét veszélyesen fordulhatott kapura a tizenhatoson belül. 

Hector és Lee
photo_camera Hector és Lee Fotó: LUIS ACOSTA/AFP

A félidő hátralevő részében néha a németek, néha a dél-koreaiak jutottak el a másik tizenhatosáig, de igazán emlékezetes helyzet egyik oldalon sem alakult ki. Labdabirtoklásban hengereltek a németek, de Werner, illetve a mögötte felálló Goretzka-Özil-Reus hármas elvétve került helyzetközelbe. A németeknek ez már a harmadik meccse volt az idei világbajnokságon, amin nem tudtak vezetést szerezni a félidőben, ilyesmire 1986 óta nem volt példa.

A második félidőre komolyabb lendülettel jöttek ki a németek, rögtön az elején egy szép felvezetés után Kimmich tehette oda az üresen maradt Goretzka fejére a labdát, a Schalke 04 játékosa pedig ügyesen bólintott, de a koreai kapus bravúrral védett. Pár perccel később Werner löhetett tizenpár méterről, ez is ígéretesebb lehetőség volt, mint bármi az első félidőben. 

Nagyjából ekkor derült ki, hogy Németország közben kiesére áll, hiszen a másik meccsen a svédek megszerezték a vezetést, ez azonban nem pörgette fel jobban a meccset, a 62. percig nem történt semmi érdemleges a pályán. Ekkor sem itt zajlottak az események, hanem a másik stadionban, ahol Svédország már 2-0-ára növelte az előnyét. A német válasz erre Müller becserélése volt, Goretzkát váltotta.

photo_camera Fotó: BENJAMIN CREMEL/AFP

Müller beállása után az első komolyabb helyzet dél-koreai oldalon adódott, de nem tudták eldönteni, ki lője kapura a labdát, így végül inkább csak addig tologatták, míg oda nem lett a lehetőség. Pár perccel később a szintén csereként beállt Gomez fejelt veszélyesebben, de gól ebből sem lett. Ekkor már a 70. percben jártunk, 20 perce volt a németeknek, hogy találjanak egy gólt. 

Dél-Korea ahhoz képest, hogy számukra már téttelen volt a meccs, hiszen továbbjutási esélyük ekkor már nem volt, hősiesen küzdött, de azt se lehet mondani, hogy annyira feszült lett volna a meccs, a németeken egyszerűen nemcsak a győzni akarás nem érződött, hanem egyszerűen semmiféle akarás. A meccs utolsó harmadának kezdetén már csak az járt a fejünkben, hogy vajon megint Kroos utolsó utáni pillanatban lőtt bombagóljára építették-e fel a teljes taktikát. 

photo_camera Fotó: LUIS ACOSTA/AFP

A 87. percben egy belőtt labda remekül találta el Hummelst, de nem találta el jól fejjel, válláról pattant fölé a labda. Rá egy percre Kroos lőtt kétségbeesetten 20 méterről, de a próbálkozása csemege volt a kapusnak. 

A hatperces hosszabbítás drámáját egy dél-koreai gól hozta el: a tizenhatoson belül Kim talált be, és pár a partjelző lest intett, a videóbíró alapján kiderült, hogy Kroos lábáról került elé a labda. A játékvezető megadta a gólt, ezzel pedig eldőlt, hogy a címvédő a csoportkörből sem jut tovább: Németország két rúgott góllal, csoportutolsóként végzett. 

De itt még nem volt vége, egy perccel később Dél-Korea a második gólját is meglőtte a hosszabbításban: az előrejövő Neuer miatt egy előrevágott labdát Szonnak már csak az üres kapuba kellett belőnie. 

A meccs végére Lineker is visszavonta híres tézisét:

link Forrás
[ Error: Hiányzó widget ]

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.