A volt maláj kormányfő állítja, ajándékba kapta a több ezer ékszert és értéktárgyat, amiket a rendőrség lefoglalt

külföld
2018 június 28., 10:16
comments 62

Najib Razak volt malajziai miniszterelnök közölte, hogy az ingatlanjaiban lefoglalt nagy mennyiségű ékszer és értéktárgy többségét ajándékba kapta, és a rendőrség erőteljesen eltúlozza azok értékét.

A rendőrség szerdán közölte, hogy 273 millió dollárra (77,6 milliárd forint) becsüli a Najib Razaktól és családtagjaitól lefoglaltak ingóságok értékét. Többek között készpénzt, 12 ezer ékszert, 567 táskát, 423 karórát, 234 napszemüveget foglaltak le Razak különböző házaiban. Az ékszerek között 2200 gyűrű, 1400 nyaklánc, 2100 karkötő, 2800 pár fülbevaló és 14 tiara is volt.

Najib Razak azt állítja, mindezt évtizedek alatt kapta ajándékba, és jelenlegi árakkal számolt és közzétett értékük jelentősen meghaladja a valós árukat.

Najib Razak 2015. július 8-án.
photo_camera Najib Razak 2015. július 8-án. Fotó: Manan Vatsyayana/AFP

Az eredeti gyanú szerint Najib Razak miniszterelnökként 4,5 milliárd dollárnak megfelelő összeget sikkasztott el a kormány ellenőrzése alatt álló 1Malaysia Development Berhad stratégiai fejlesztési alapból (1MDB), és ebből 700 milliónak megfelelőt (mostani árfolyamon 194,6 milliárd forintot) közvetlenül a saját bankszámláira utaltatott. Az akkori ügyészségi vizsgálat 2016 januárjában felmentette a miniszterelnököt a vádak alól.

De a politikus váratlanul elveszítette a május eleji választásokat a Mahathir Mohamed vezette ellenzéki tömörüléssel szemben, és az új kormány leváltotta a régi főügyészt, majd újraindította a nyomozást a volt kormányfő ellen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.