A volt maláj kormányfő állítja, ajándékba kapta a több ezer ékszert és értéktárgyat, amiket a rendőrség lefoglalt

Najib Razak volt malajziai miniszterelnök közölte, hogy az ingatlanjaiban lefoglalt nagy mennyiségű ékszer és értéktárgy többségét ajándékba kapta, és a rendőrség erőteljesen eltúlozza azok értékét.

A rendőrség szerdán közölte, hogy 273 millió dollárra (77,6 milliárd forint) becsüli a Najib Razaktól és családtagjaitól lefoglaltak ingóságok értékét. Többek között készpénzt, 12 ezer ékszert, 567 táskát, 423 karórát, 234 napszemüveget foglaltak le Razak különböző házaiban. Az ékszerek között 2200 gyűrű, 1400 nyaklánc, 2100 karkötő, 2800 pár fülbevaló és 14 tiara is volt.

Najib Razak azt állítja, mindezt évtizedek alatt kapta ajándékba, és jelenlegi árakkal számolt és közzétett értékük jelentősen meghaladja a valós árukat.

Najib Razak 2015. július 8-án.Fotó: Manan Vatsyayana/AFP

Az eredeti gyanú szerint Najib Razak miniszterelnökként 4,5 milliárd dollárnak megfelelő összeget sikkasztott el a kormány ellenőrzése alatt álló 1Malaysia Development Berhad stratégiai fejlesztési alapból (1MDB), és ebből 700 milliónak megfelelőt (mostani árfolyamon 194,6 milliárd forintot) közvetlenül a saját bankszámláira utaltatott. Az akkori ügyészségi vizsgálat 2016 januárjában felmentette a miniszterelnököt a vádak alól.

De a politikus váratlanul elveszítette a május eleji választásokat a Mahathir Mohamed vezette ellenzéki tömörüléssel szemben, és az új kormány leváltotta a régi főügyészt, majd újraindította a nyomozást a volt kormányfő ellen. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.