Három év börtönre ítélték Orbán nyíregyházi vendéglátóját

Szerdán a Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa  társaival közösen elkövetett hűtlen kezelés és hamis magánokirat felhasználás miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte Bocskai Pétert, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. (NYÍRVV) vezetőjét, aki a 2014-es kampányban még Orbán Viktort is vendégül látta otthonában. Az ítélet még nem jogerős, az ügyészség és Bocskai is fellebbezett. 

A Bocskai által vezetett önkormányzati cég feladata volt többek között Nyíregyházán a földutak karbantartása, útfelújítási és útstabilizálási munkák elvégzése. A vádirat szerint 80 milliós kárt okoztak az önkormányzatnak, amikor egy ismerőst megbíztak útfelújítási munkával, de alig végezték el a feladatot, helyette csak számláztak. 

A bíróság most megállapította, hogy Bocskai Péter 2012 szeptemberében az önkormányzati kft. ügyvezetőjeként olyan vállalkozási szerződést kötött III. rendű N. J. vádlottal, melyről tudta, hogy az abban foglalt munkákat nem végzi el. A szerződéseket az önkormányzat illetékeseinek nem mutatták meg, ellenjegyzésükre nem került sor. 

A szerződésben az önkormányzati cég részéről kapcsolattartóként II. rendű D. P. vádlottat jelölték meg, aki tisztában volt azzal, hogy a szerződéseket nem fogja teljesíteni III. rendű vádlott, illetve a cége. Ennek ellenére vállalta, hogy a kifizetés érdekében a szükséges okiratokat, teljesítési igazolásokat aláírja. 

III. rendű N. J. vádlott 2012. decemberében a fiktív számlákat kiállította az önkormányzati tulajdonú földutak stabilizációs munkáinak elvégzéséről, majd azokat benyújtotta Bocskai cégének. A vádlott társai a kifizetések jogszerűségének látszata érdekében a teljesítmény-igazolásokat aláírták, ezért a számlákat kifizették. 

A vádlottak  32,8 millió forintos kárt okoztak az önkormányzati cégnek.A mostani ítélettel a Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa  megváltoztatta a  járásbíróság korábbi ítéletét, mivel  az egy rendbeli hűtlen kezelés vádja alól ugyan felmentette Bocskait, de a társaival közösen elkövetett hűtlen kezelés és hamis magánokirat felhasználás miatt végül elítélte. 

A közlemény szerint törvényszék Bocskai esetében a részbeni felmentésre és a feltárt enyhítő körülményekre is figyelemmel enyhítette az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetést, míg a II. rendű vádlott esetében figyelemmel volt arra, hogy az I. rendű vádlottól függő helyzetben lévő alkalmazottként működött közre a bűncselekmények elkövetésében.

Az ítélet II. és III. rendű vádlott esetében jogerős, de Bocskainál nem jogerős, az ellen az ügyész, Bocskai és védője fellebbezést jelentettek be.