Az USA észt nagykövete Trump NATO-gyalázása miatt vonul vissza

külföld
2018 június 30., 09:37
comments 94

Donald Trump az USA európai szövetségeseire tett megjegyzései miatt távozik posztjáról James D Melville, az Egyesült Államok észt nagykövete. 

A Foreign Policy beszámolója szerint Melville-t Trump NATO-ról és EU-ról vallott nézetei borították ki: az amerikai elnök megválasztása óta alapjaiban rúgta fel a sok évtizedes amerikai-európai szövetségesi viszonyt, és többek között folyamatosan azzal támadja a nyugat-európai államokat, hogy nem költenek eleget a védelmükre, és Amerikától várják a segítséget. 

A közelmúltban több amerikai diplomata is hasonló okokból távozott, például Panama nagykövete, John Feeley, illetve a szomáliai ENSZ-misszió amerikai vezetője, Elizabeth Shackelford. 

A Foreign Policy Melville olyan üzeneteit is látta, amiket a diplomata Facebookon küldött el ismerőseinek. Ezekben az állt, hogy akkor lett elege, amikor Trump azt mondta, hogy a NATO ugyanolyan rossz, mint a Nafta.

A karrierdiplomata Melville 2015-ben lett észt nagykövet, Barack Obama nevezte ki. Korábban számos európai országban látott el diplomáciai feladatot, oroszul, németül és franciául is beszél. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.