Némán figyelő nők gyűrűjében magyarázó férfit ábrázoló plakát miatt háborodtak fel Ausztráliában

külföld
2018 június 30., 11:18
comments 387

Egy ausztrál egyetem, az University of Adelaide hirdetése okozott felháborodást a helyi közösségi médiában: azt látni rajta, hogy miközben egy fiatal férfi magyaráz valamit, öt fiatal nő komoly arccal hallgatja.

Nincs rá még bevett magyar fordítás, de ez a hirdetés kritikusai szerint a mansplaining klasszikus esete. Minden olyan jelenet és történés e kategória alá esik, amikor például egy férfi lekezelő, leereszkedő módon oktat ki nőket. Ahogy a BBC megjegyzi, a jelenség szorosan kapcsolódik a "bropriation" gyakorlatához (szintén nincs rá jó fordítás), amikor egy férfi megismétel társaságban egy ötletet, amit elsőnek egy nő mondott ki, és végül ő aratja le vele a babérokat.

Az egyetem azóta elhatárolódott a fotótól, mint mondják, a hirdetést a regionális önkormányzat intézte, az egyetem vezetősége nem is látta és nem is hagyta jóvá előzetesen. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.