Az olasz belügyminiszter „nemzetközi populista szövetséget” akar az EP-választásra

eu
2018 július 01., 18:32
comments 218

Miután a pártját kormányra segítette Olaszországban, Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője azt a célt tűzte ki maga elé, hogy létrehozza és sikerre viszi jövőre a hasonló gondolkodású nacionalista pártok páneurópai szövetségét. mondta Matteo Salvini az észak-olaszországi Pontidában tartott pártünnepen vasárnap azt mondta:

„Olaszországban a következő 30 évig kormányon maradunk, Európában pedig megalakítjuk a »populisták szövetségét«, és ledöntjük Brüsszel falait.”

Matteo Salvini emlékeztetett, hogy a Liga éppen egy hónapja került kormányra, és a pártnak a következő kihívás a jövő évi európai parlamenti választás lesz. Azt mondta, 2019-ben a nép és az elit méri össze az erejét Európában:

„egyik oldalon az elit, a bankok, a migráció sorakozik, és vele szemben a nép és a munka”.

Az olasz pártvezér elmondta, az a terve, hogy „nemzetközi populista szövetség” alakuljon, ami szerinte az EP-választásokon megszerzi a többséget. „Létrehozom a ligák ligáját” … és „ledöntjük Brüsszel falait” – mondta Matteo Salvini az európai populista erők közötti egységről beszélve. Számára a populista kifejezés dicséretnek számít.

Matteo Salvini az Északi Ligából lett Liga alapításának 28. évfordulóján szólalt fel a lombardiai Pontida kisváros mezején, ahol a párt zöldinges szavazói minden évben összegyűlnek. A párt vezére kb. 75 ezer ember előtt beszélt.

Matteo Salvini beszélt a migrációról is. Azt mondta, az olasz belügyminiszter (azaz ő) dönt az olaszországi kikötők lezárásáról az NGO-k hajói előtt, és a kikötési engedély megtagadása továbbra is érvényes marad. Azt mondta:

„Az NGO-k az embercsempészek barátai, nem Olaszország felelőssége, hogy emberek halnak meg a tengeren.”

Matteo Salvini
photo_camera Fotó: Miguel Medina/AFP

A felmérések szerint a márciusi választásokon valamivel több mint 17 százalékot szerzett Liga azóta stabil 30 százalékra erősödött, megközelítve a kormánykoalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottságát. Elemzők szerint a Liga népszerűségét főleg Matteo Salvini és az általa vezetett belügyminisztérium eddigi migrációs politikája növelte. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.