Az olasz belügyminiszter „nemzetközi populista szövetséget” akar az EP-választásra

eu
2018 július 01., 20:32

Miután a pártját kormányra segítette Olaszországban, Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője azt a célt tűzte ki maga elé, hogy létrehozza és sikerre viszi jövőre a hasonló gondolkodású nacionalista pártok páneurópai szövetségét. mondta Matteo Salvini az észak-olaszországi Pontidában tartott pártünnepen vasárnap azt mondta:

„Olaszországban a következő 30 évig kormányon maradunk, Európában pedig megalakítjuk a »populisták szövetségét«, és ledöntjük Brüsszel falait.”

Matteo Salvini emlékeztetett, hogy a Liga éppen egy hónapja került kormányra, és a pártnak a következő kihívás a jövő évi európai parlamenti választás lesz. Azt mondta, 2019-ben a nép és az elit méri össze az erejét Európában:

„egyik oldalon az elit, a bankok, a migráció sorakozik, és vele szemben a nép és a munka”.

Az olasz pártvezér elmondta, az a terve, hogy „nemzetközi populista szövetség” alakuljon, ami szerinte az EP-választásokon megszerzi a többséget. „Létrehozom a ligák ligáját” … és „ledöntjük Brüsszel falait” – mondta Matteo Salvini az európai populista erők közötti egységről beszélve. Számára a populista kifejezés dicséretnek számít.

Matteo Salvini az Északi Ligából lett Liga alapításának 28. évfordulóján szólalt fel a lombardiai Pontida kisváros mezején, ahol a párt zöldinges szavazói minden évben összegyűlnek. A párt vezére kb. 75 ezer ember előtt beszélt.

Matteo Salvini beszélt a migrációról is. Azt mondta, az olasz belügyminiszter (azaz ő) dönt az olaszországi kikötők lezárásáról az NGO-k hajói előtt, és a kikötési engedély megtagadása továbbra is érvényes marad. Azt mondta:

„Az NGO-k az embercsempészek barátai, nem Olaszország felelőssége, hogy emberek halnak meg a tengeren.”

Matteo Salvini
photo_camera Fotó: Miguel Medina/AFP

A felmérések szerint a márciusi választásokon valamivel több mint 17 százalékot szerzett Liga azóta stabil 30 százalékra erősödött, megközelítve a kormánykoalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottságát. Elemzők szerint a Liga népszerűségét főleg Matteo Salvini és az általa vezetett belügyminisztérium eddigi migrációs politikája növelte. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.