Semjén Zsolt szerint természetes, hogy "a Magyarországon élő, állam- és nemzetalkotó nemzetek tagjai magyar állampolgárok lehetnek"

POLITIKA
2018 július 01., 11:53
comments 71

Harminckét magyarországi bolgár tett állampolgársági esküt vasárnap Budapesten. A jelenlévő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntőjében elmondta, hogy

"amennyire természetes az, hogy a külhoni magyarság megkaphatja a magyar állampolgárságot, ugyanolyan egyértelmű az is, hogy a Magyarországon élő, állam- és nemzetalkotó nemzetek tagjai magyar állampolgárok lehetnek".

Ez annyira természetes, hogy magától nem gondolt erre, de miután Varga Szimeon, a bolgár nemzetiség szószólója megkereste őt ez ügyben, eldöntötte, hogy felkarolja az ügyet. Felkarolását Áder János karolta tovább, és jóváhagyta az állampolgársági kérelmeket. Magyarországi Bolgárok Egyesületének vezetője, Muszev Dancsó az MTI-nek elmondta, hogy "speciális helyzet alakult ki a közösségen belül, mivel nagyon sok aktív közösségi tagnak nem volt állampolgársága különböző okokból. A most állampolgárságot kapottak között van egyházbizottsági tag, egyesületi elnökségi tag, pedagógus, igazgató, kulturális intézmény vezetője. Bár mind aktív közösségi tagok, közjogi értelemben eddig nem tudtak részt venni az önkormányzati közösségi életben, mivel nem volt szavazati joguk."

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.