Belegondoltál már, hogy garantáltan lesz egy hurka kiscsapat a vébédöntőben?

2018 július 2., hétfő 7:32
165

Oroszország, Horvátország, Svédország, Svájc, Kolumbia, Anglia. Jó kis névsor, főleg akkor, ha az ember belegondol, hogy közülük egy egészen biztosan a focivébé-döntő egyik résztvevője lesz. Pedig a felsorolt országok egyike sem számít nemhogy nagyhatalomnak a fociban, de még kishatalomnak sem.

A focivébé sorsolása miatt kialakult "európai ág" talán legerősebb csapata Horvátország, de az 1998-as bronzérmük óta - ekkor indultak először világbajnokságon - még ők is siralmasan szerepeltek minden vébén: 2002-ben és 2006-ban 1, illetve nulla győzelemmel estek ki a csoportkörben, 2010-ben ki sem jutottak, majd legutóbb Brazíliában szintén 1 győzelmmel estek aki a csoportkörben. Az Európa-bajnokságokon szintén halványak voltak mindig is, itt még egy kiugró eredményük sem volt soha, a csúcsteljestményük a 2008-as negyeddöntő.

Oroszország ezen a néven 1994 óta szomorú sormintát rajzolt: felváltva vagy kiestek a csoportkörben vagy ki sem jutottak és korábban összesen két csoportmeccset tudtak megnyerni 3 vébén. Az EB-ken ennél valamivel erősebbek, 96 óta csak egyszer nem jutottak ki és 2008-ban elődöntőbe jutottak. Mondjuk az összes többi alkalommal a csoportkörben estek ki.

Svédország is hasonló eredményeket ért el az elmúlt évtizedekben. 1994-ban remek meglepetésbronzérmet szereztek, azóta viszont háromszor is elbuktak már a selejtezőkön. Amikor kijutottak, akkor viszont sosem ragadtak meg a csoportjukban, viszont utána mindig kiestek az első ki-ki meccsükön a 16 között. Az Eb-ken ennél kicsit halványabbak voltak: volt egy elődöntőjük 1992-ben, azóta egyszer ki sem jutottak, és a 2004-es negyedöntőt kivéve mindig elvéreztek a csoportmeccseken.

Svájc az újkori vébéken eddig jó nagy nulla volt: 98-ban és 2002-nem elbuktak a selejtezőkön, 2010-ben a csoportkör volt a végállomás, a három csúcseredményük három nyolcaddöntő 94-ből, 2006-ból és 2014-ből. Az Eb-ken ezt is alulmúlták.

Kolumbia az összes korábban felsorolt csapatnál harmatosabb vébémérleget mutatott fel a kilencvenes évek óta: 2002 és 2010 között sorozatban három vébéről maradtak le, az abszolút csúcsuk a 2014-es negyeddöntő, előtte kétszer kiestek a csoportból, egyszer a 16 közé jutottak.

Anglia patinás név ugyan, de az újkori világbajnokságokon közmondásosan szenved. Az 1990-es negyedik hely óta egyszer ki sem jutottak, legutóbb a csoportkör után repültek haza, a két modern csúcsteljesítményük a két negyeddöntő 2002-ből és 2006-ból.

A másik ágon sokkal patinásabb vébészereplők állnak még, hiszen ott játszik az 1990- es blama - nyolcaddöntős kiesés - óta kétszer világbajnok, egyszer ezüstérmes, egyszer pedig elődöntős és negyedik Brazília és az 1998-ban világbajnok, 2006-ban pedig ezüstérmes Franciaország.


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt