Már a harmadik nemi erőszakkal vádolja Weinsteint az ügyészség

külföld
2018 július 02., 19:03
comments 107

Egy harmadik nő ellen elkövetett szexuális bűncselekménnyel is megvádolta Harvey Weinstein bukott filmproducert hétfőn a manhattani kerületi ügyész.

Az újabb esettel kibővített vádirat szerint Weinstein egy - meg nem nevezett - nőt még 2006-ban szexre kényszerített. A producer ellen korábban egy 2004-es és egy 2013-as eset miatt emeltek vádat. A harmadik áldozat vallomása alapján frissített vádirat szerint őt Weinstein 2006. július 10-én orális szexre kényszerítette.

Weinstein ellen nemi erőszak és egyéb szexuális bűncselekmények miatt emeltek vádat, amiért 10 évtől életfogytig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Harvey Weinstein a manhattani bíróságon
photo_camera Harvey Weinstein a manhattani bíróságon Fotó: STEVEN HIRSCH/AFP

A manhattani kerületi ügyész, Cyrus R. Vance Jr. közleményében kijelentette, hogy az ügyészség Harvey Weinsteint az egyik legsúlyosabb szexuális bűncselekménnyel vádolja, amely a New York-i büntetőjogi törvényekben szerepel. Az ügyész hangsúlyozta, hogy a vádirat az áldozatok rendkívüli bátorságának köszönhető, akik vallomást tettek Weinstein ellen.

A vizsgálat tovább folytatódik a producer ügyében. Az ügyész arra kérte Weinstein esetleges további áldozatait, hogy tegyenek feljelentést.

A korábban vallomást tevő áldozatok közül az egyik, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra arról beszélt, hogy Weinstein egy hotelszobában szorította sarokba, és erőszakolta meg. A másik áldozat, Lucia Evans, aki korábban színésznő volt, a nyilvánosság elé tárta, hogy Weinstein 2004-ben az irodájában kényszerítette orális szexre.

Weinstein eddig tagadta, hogy valaha bárkivel is beleegyezés nélkül szexelt volna, ügyvédjével együtt megkérdőjelezték az áldozatok szavahihetőségét.

A Miramax filmstúdió és a Weinstein-vállalat társalapítóját több mint 70 nő vádolta meg nemi erőszakkal, szexuális zaklatással 2017 októbere óta, amikor a New York Times és a New Yorker feltárták a producer zaklatási ügyeit.

A 66 éves férfi május 25-én feladta magát a New Yorki rendőrségen. Még aznap egymillió dollár óvadék ellenében szabadon engedték, de elektronikus nyomkövetőt kell viselnie és nem hagyhatja el New York és Connecticut államot. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.