Mesterséges petefészek nyújt új reményt a gyerekre vágyó ráktúlélőknek

2018 július 2., hétfő 6:23
82

A petesejteket képző petefészek sokszor elveszíti funkcióit a kemoterápia és a sugárkezelés hatására, így a rákos megbetegedésen átesett nők számára új reményt adhat a gyerekvállalásra a mesterséges petefészek - írja a CNN. Dán kutatók hoztak létre egy „állványzat”-nak nevezett dolgot, melyen funkcionáló petesejt-tüszők jöhetnek létre. 

Dr. Susanne Pors, a tanulmány társszerzője hétfőn prezentálja az eljárást egy barceloniai termékenységi és embriológiai konferencián. 

Amikor egy nőt rákkal diagnosztizálnak, felhívják a figyelmét a termékenységet megőrző eljárásokra, mert a sugár- és a kemoterápia is gyakran kárt tesz a petefészekben. Ilyenkor két eljárás lehetséges: az egyik, hogy lefagyasztják a páciens petesejtjeit, így a kezelések után megpróbálkozhat a lombikprogrammal. A másik során eltávolítják a petefészek szövetének egy részét, melyet a kezelések után ültetnek vissza, addig lefagyasztják. Ezt a módszert ritkábban alkalmazzák, mert attól tartanak, az eltávolított szövet is tartalmazhat rákos sejteket. Az új eljárással az a cél, hogy ezt a kockázatot kiiktassák. 

Bár a kutatás még gyerekcipőben jár, és még sok munka lesz vele, a kutatók rendkívül optimisták a jövőt illetően.


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt