Mesterséges petefészek nyújt új reményt a gyerekre vágyó ráktúlélőknek

egészség
2018 július 02., 06:23
comments 69

A petesejteket képző petefészek sokszor elveszíti funkcióit a kemoterápia és a sugárkezelés hatására, így a rákos megbetegedésen átesett nők számára új reményt adhat a gyerekvállalásra a mesterséges petefészek - írja a CNN. Dán kutatók hoztak létre egy „állványzat”-nak nevezett dolgot, melyen funkcionáló petesejt-tüszők jöhetnek létre. 

Dr. Susanne Pors, a tanulmány társszerzője hétfőn prezentálja az eljárást egy barceloniai termékenységi és embriológiai konferencián. 

Amikor egy nőt rákkal diagnosztizálnak, felhívják a figyelmét a termékenységet megőrző eljárásokra, mert a sugár- és a kemoterápia is gyakran kárt tesz a petefészekben. Ilyenkor két eljárás lehetséges: az egyik, hogy lefagyasztják a páciens petesejtjeit, így a kezelések után megpróbálkozhat a lombikprogrammal. A másik során eltávolítják a petefészek szövetének egy részét, melyet a kezelések után ültetnek vissza, addig lefagyasztják. Ezt a módszert ritkábban alkalmazzák, mert attól tartanak, az eltávolított szövet is tartalmazhat rákos sejteket. Az új eljárással az a cél, hogy ezt a kockázatot kiiktassák. 

Bár a kutatás még gyerekcipőben jár, és még sok munka lesz vele, a kutatók rendkívül optimisták a jövőt illetően.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.