Mesterséges petefészek nyújt új reményt a gyerekre vágyó ráktúlélőknek

A petesejteket képző petefészek sokszor elveszíti funkcióit a kemoterápia és a sugárkezelés hatására, így a rákos megbetegedésen átesett nők számára új reményt adhat a gyerekvállalásra a mesterséges petefészek - írja a CNN. Dán kutatók hoztak létre egy „állványzat”-nak nevezett dolgot, melyen funkcionáló petesejt-tüszők jöhetnek létre. 

Dr. Susanne Pors, a tanulmány társszerzője hétfőn prezentálja az eljárást egy barceloniai termékenységi és embriológiai konferencián. 

Amikor egy nőt rákkal diagnosztizálnak, felhívják a figyelmét a termékenységet megőrző eljárásokra, mert a sugár- és a kemoterápia is gyakran kárt tesz a petefészekben. Ilyenkor két eljárás lehetséges: az egyik, hogy lefagyasztják a páciens petesejtjeit, így a kezelések után megpróbálkozhat a lombikprogrammal. A másik során eltávolítják a petefészek szövetének egy részét, melyet a kezelések után ültetnek vissza, addig lefagyasztják. Ezt a módszert ritkábban alkalmazzák, mert attól tartanak, az eltávolított szövet is tartalmazhat rákos sejteket. Az új eljárással az a cél, hogy ezt a kockázatot kiiktassák. 

Bár a kutatás még gyerekcipőben jár, és még sok munka lesz vele, a kutatók rendkívül optimisták a jövőt illetően.


Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.