4,5 milliárd dollárt sikkaszthatott el a volt malajziai miniszterelnök

Otthonában őrizetbe vették, és előzetes letartóztatásba helyezték hatalommal való visszaélés és sikkasztás vádja miatt Najib Razak volt malajziai miniszterelnököt. Az ügyet vizsgáló nyomozócsoport közölte: az őrizetbevétel a korábban a kormány ellenőrzése alatt működő 1Malaysia Development Berhad stratégiai fejlesztési alap részlegeként működő SRC International kapcsán folytatott nyomozással függ össze. A 1MDB alapot Najib hozta létre 2009-ben, a szervezetet legalább hat országban vizsgálják pénzmosás és korrupció gyanúja miatt. Az SRC 2011-ben alakult, szintén Najib kormányfői működése alatt, azzal a céllal, hogy külföldi befektetési lehetőségeket keressen az energiaszektorban. 

Az 1MDB-ből 4,5 milliárd dollárt sikkasztott el a gyanú szerint a volt miniszterelnök, amiből 700 millió saját bankszámláján landolt, míg az SRC-ből 10,6 millió dollár vándorolt hozzá.

A Reuters egyik forrása szerint a bíróság már szerdán vádat emelhet Najib Razak ellen hatalommal való visszaélés miatt.

Miután a május 9-i választásokon Mahathir Mohamed győzött, azonnal újraindultak a korábbi kormányfő elleni nyomozások. Najib Razaknak azonnal megtiltották, hogy elhagyja az országot és a korrupció-ellenes ügynökség hallgatta ki. A házkutatások során eddig 273 millió dollárban foglaltak le készpénzt és ingóságokat. (MTI/Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.