4,5 milliárd dollárt sikkaszthatott el a volt malajziai miniszterelnök

2018 július 3., kedd 11:21
65

Otthonában őrizetbe vették, és előzetes letartóztatásba helyezték hatalommal való visszaélés és sikkasztás vádja miatt Najib Razak volt malajziai miniszterelnököt. Az ügyet vizsgáló nyomozócsoport közölte: az őrizetbevétel a korábban a kormány ellenőrzése alatt működő 1Malaysia Development Berhad stratégiai fejlesztési alap részlegeként működő SRC International kapcsán folytatott nyomozással függ össze. A 1MDB alapot Najib hozta létre 2009-ben, a szervezetet legalább hat országban vizsgálják pénzmosás és korrupció gyanúja miatt. Az SRC 2011-ben alakult, szintén Najib kormányfői működése alatt, azzal a céllal, hogy külföldi befektetési lehetőségeket keressen az energiaszektorban.

Az 1MDB-ből 4,5 milliárd dollárt sikkasztott el a gyanú szerint a volt miniszterelnök, amiből 700 millió saját bankszámláján landolt, míg az SRC-ből 10,6 millió dollár vándorolt hozzá.

A Reuters egyik forrása szerint a bíróság már szerdán vádat emelhet Najib Razak ellen hatalommal való visszaélés miatt.

Miután a május 9-i választásokon Mahathir Mohamed győzött, azonnal újraindultak a korábbi kormányfő elleni nyomozások. Najib Razaknak azonnal megtiltották, hogy elhagyja az országot és a korrupció-ellenes ügynökség hallgatta ki. A házkutatások során eddig 273 millió dollárban foglaltak le készpénzt és ingóságokat. (MTI/Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt