A Google beismerte, hogy külső cégek fejlesztői is olvashatják a Gmailen küldött leveleinket

INTERNET
2018 július 03., 18:02
comments 150

Azok az emberek, amik külső alkalmazásokat kötöttek össze a Gmail-fiókukkal, valósznűleg akaratlanul beleegyezhettek abba is, hogy az alkalmazások fejlesztői beleolvashassanak a Gmailen küldött személyes íméleikbe. A Google el is ismerte, hogy ez létező gyakorlat, de állítják, nem ellentétes a szabályzatukkal, amit a felhasználóikkal is elfogadtatnak.

Az ügy a Wall Street Journal cikkéből pattant ki, a lapnak ugyanis egy ilyen külső alkalmazás fejlesztője beszélt arról, hogy nagyon elterjedt ez a gyakorlat, és ez a Google piszkos kis titka.

A BBC-nek egy adatvédelmi szakértő azt mondta, „meglepő”, hogy a Google ezt engedélyezte.

A Gmail a világ legnagyobb ímélszolgáltatója 1,4 milliárd felhasználója,

Mikor külső alkalmazást kapcsolunk a Gmailhez, az tájékoztat bennünket arról, hogy az alkalmazás engedélyt kap a leveleink kezelésére, ezt azonban kevesen olvassák el.

Hasonló történt a Facebookkal a Cambridge Analytica botrányban is, mikor Trump kampánycsapatához jutottak Facebook-felhasználók adatai, szintén harmadik félen keresztül.

A Wall Street Journal szerint a legtöbb alkalmazás csak algoritmust enged rá a felhasználók leveleire, de lap beszélt olyan cég képviselőjével is, ahol a fejlesztők maguk is rengeteg felhasználó leveleit olvasták. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.