Az al-Shabaab betiltotta a nejlonszatyrokat, mert azok veszélyesek az emberekre és az állatokra

környezetvédelem
2018 július 03., 19:19
comments 172

A főként Szomáliában tevékenykedő iszlamista terrorcsoport, az al-Shabaab úgy döntött, hogy betiltja a nejlonszatyrok használatát, mivel az eldobált műanyag komoly környezetvédelmi kockázatot jelent, nemcsak az élővilágra, de az emberekre is. A vasárnap életbelépő tiltást a terrorszervezet rádiójában, a Radio Andaluson jelentették be, és egy szomáliai weboldal szerint megtiltották a terrorszervezet által ellenőrzött területeken őshonos fák kivágását is, szintén környezetvédelmi okokból.

Terrorizmus-szakértők szerint a szervezet ezzel a lépéssel azt igyekszik bizonyítani, hogy képes kormányozni. Az utóbbi hónapokban több kelet-afrikai kormány is elfogadott hasonló intézkedéseket, az al-Shabaab pedig most meg akarja mutatni, hogy ők is el tudnak fogadni és be tudnak tartatni hasonló intézkedéseket. Az valószínű, hogy ha a terroristák komolyan veszik a tiltást, akkor be fogják tudni tartatni, ugyanis a környéken élők iszonyatosan félnek tőlük.

Az al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős, tavaly több mint 500 embert öltek meg a szomáliai fővárosban, Mogadishuban, mikor egy robbanóanyaggal megrakott teherautóval behajtottak a belvárosba.

photo_camera Látkép a terrorszervezet bombatámadása után Fotó: MOHAMED ABDIWAHAB/AFP

A szomáliai terrorszervezetnek egyébként akkor nem fontos a környezetvédelem, ha a finanszírozásáról van szó, az illegális elefántcsont-kereskedelemben ugyanis részt vesznek, mert az onnan befolyó pénzből sok akciójukat tudják fizetni.

Az iszlamista terrorszervezetekről nem idegen a környezetvédelem, néhány éve az Arab-félszigeten tevékenykedő al-Kaida-szárny kérte számon az Obama-kormányt, amiért nem tesz eleget a klímaváltozás elleni harcban. A tálibok pedig idén faültető programot indítottak a Föld megmentése érdekében. (Huffington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt