Egy év házi őrizetet kapott az ausztrál érsek, mert eltussolta a gyermekmolesztálásokat

külföld
2018 július 03., 04:51
comments 52

Egy év házi őrizetre ítélte egy ausztrál newcastle-i bíróság kedden Philip Wilson adelaide-i római katolikus érseket gyermekmolesztálás eltussolása miatt. A 67 éves, Alzheimer-kórban szenvedő egyházi vezető tárgyalás még áprilisban kezdődött, májusban pedig megállapították bűnösségét, de az ítélet kiszabásásra mostanáig várni kellett. Fél év után feltételesen szabadulhat.

Ilyen magas rangú egyházi elöljárót még sosem ítéltek el hasonlóért.

Philip Wilson
photo_camera Fotó: AP

Wilsont két férfi vádolta azzal, hogy még a '70-es évek közepén hiába jelezték az akkor még segédpapként dolgozó férfival, hogy egy másik pap, James Fletcher szexuálisan zaklatta őket, ő nem tett semmit. Egyikük gyónás közben árulta el a titkot, mire válaszul Wilson hazugsággal vádolta meg. Mindkét vádra úgy reagált az érsek, hogy bár egyikük családjára emlékszik, az esetekre magukra nem. 

Fletchert végül 2004-ben nyolc év börtönbüntetésre ítélték gyerekek ellen elkövetett, kilencrendbeli szexuális visszaélés miatt. A pedofil pap az ítélethozatal után két évvel a börtönben meghalt. (MTI/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.