Hónapokig nem jutnak még ki a barlangban rekedt thai diákok

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A thai hadsereg szerint 

előreláthatólag hónapokig, akár négy hónapig sem tudják a felszínre hozni a kilenc napnyi keresés után hétfőn megtalált 12 diákot és fociedzőjüket.

A heves esőzések miatt megnövekedett vízszint apadása ennyi időt vesz igénybe a szakértők szerint. Az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány Tham Luang barlangrendszerben rekedt tizenhárom fős csoportnak ez idő alatt búvárórákat adnak, és naponta ellátják őket tápanyagban dús élelmiszerrel és gyógyszerekkel. A tartomány kormányzója szerint "a terv az, hogy elvezetjük a vizet a barlangból és aztán kihozzuk őket". 

Fotó: HO/AFP
Fotó: HO/AFP

A vízelvezetés viszont egyelőre sikertelen, a barlang vízszintje az esős évszak szeptember-októberig tartó időszakában nem fog apadni, ezért döntöttek úgy, hogy    ha addig nem sikerül felszínre hozni a csapatot, búvároktatásban részesítik őket, hogy biztonságosan tudjanak navigálni a barlangrendszer sáros, zavaros vizeiben. 

A kilenc napja eltűnt 11 és 16 év közötti gyerekeket megvizsgálták, és mindannyian jól vannak a kilenc föld alatt töltött nap után. (MTI/BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.