Magyarország felszíni vizeinek alig 20 százaléka van jó ökológiai állapotban

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Jelenleg az európai felszíni vizek csupán 40%-a egészséges, Magyarország vizeinek pedig kevesebb mint 20%-a van jó ökológiai állapotban, áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legfrissebb jelentésében. A WWF Európai Irodájának szakértője, Andreas Baumüller szerint az eredmény nem meglepő, hiszen a tagállamok egyáltalán nem vették komolyan az EU vizekre vonatkozó irányelveivel kapcsolatos jogi kötelezettségeket. 

"Régóta határozottabb fellépést várunk Európa vízkészleteinek védelméért és megőrzéséért, és csak remélni tudjuk, hogy ez a jelentés felráz mindannyiunkat," 

tette hozzá. A jelentés mintegy 130 000 európai vízfelszínt vizsgált: ezek közt vannak folyók, tavak, part menti és felszín alatti vizek is. A ökológiai szempontból  a Skandinávia északi részének, Skóciának, Észtországnak és egyes mediterrán területeknek a vizei vannak a legjobb állapotban. Különösen rossz állapotban vannak ugyanakkor az alföldi helyzetű vizek, illetve a nagy folyók alsóbb szakaszai.

Fotó: DOMINIQUE FAGET/AFP

Magyarország vizsgált vizeinek állapota nagyon kis százalékában éri csak el a jó ökológiai állapotot. Még Kelet-Európa viszonylatában, például Romániához képest is rossz mutatókat produkált. A felszín alatti vízek jobb állapotban vannak mint a felszíni vizek, viszont

a felszín alatti vizek jó mennyiségi állapota szempontjából az EU utolsó öt tagállamába tartozik Magyarország.

A jelentés szerint a magyar felszín alatti vizei könnyen veszélybe kerülhetnek a későbbiekben azok túlhasználata, valamint a kapcsolódó felszíni vizesélőhelyek leromlása miatt. Gruber Tamás, a WWF Magyarország Vizesélőhelyek Programjának vezetője szerint

Magyarországnak, és a többi tagállamnak sokkal komolyabban kell vennie az EU vízpolitikáját.

Hozzáteszi: Magyarország a felszíni vizek állapotának javítására szinte valamennyi esetben időbeli mentességet kért, és azt vállalta, hogy a jó állapotot legkorábban 2027 után éri el. 

"Vannak esetek, amikor a halasztás indokolt, de az időbeli halasztás magas aránya azt tükrözi, hogy nincs valós szándék a jó állapot elérésére,"

figyelmeztet. Ha továbbra sem javul a magyar vízek állapota, vagy tovább romlik, akkor élőhelyek és fajok kerülnek veszélybe. Akár a tiszavirág állomány drasztikus csökkenése is bekövetkezhet. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.