100 nap közmunkára ítélték az izraeli férfit, aki részt vett egy afrikai menedékkérő meglincselésében

külföld
2018 július 04., 15:56
comments 183

2015 októberében Beér-Seva városának buszpályaudvarán egy terrorista a tömegbe lőtt, a támadásban többen megsérültek, egy katona pedig meghalt. Még aznap este négy izraeli férfi, köztük egy katona és egy börtönőr egy eritreai férfire támadt a pályaudvaron, mert azt hitték, ő a terrorista. 

De tévedtek, Haftom Zarhum menedékkérőként tartózkodott a városban, és nem volt köze a merénylethez. Az afrikai férfit támadói meglincselték, most született meg az ügyben az első ítélet: az egyik civil támadót, David Moyalt nyolc hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint száz napnyi ledolgozandó közmunkára ítélték. 

Ezenkívül meg kell fizetnie 2000 sékelt, azaz mintegy 150 ezer forintot, amit Zahrum családja kap majd meg.

A támadásról készült felvételen azt látni, ahogy Moyal azután is ütötte egy fadarabbal Zahrumot, hogy a férfi már a földön feküdt és vérzett. Az orvosszakértők a per során arra jutottak, hogy a négy férfi komoly sérüléseket okozott Zahrumnak, de ezek nem lettek volna végzetesek, az eritreai férfi abba a nyolc lövésbe halt bele, amit nem sokkal később eresztettek bele mások. A felvételen összesen kilenc ember látható, ahogy a férfira támad, de csak négy ember ellen emeltek vádat. 

A támadás idején Moyal a buszállomás éttermében dolgozott. Eredetileg emberöléssel vádolták meg, de végül védekezésre képtelen ember elleni támadás miatt ítélték el, ami sokkal alacsonyabb büntetési tétellel jár. Moyal ügyvédei ennek ellenére fellebbeztek, enyhébb ítéletért. (Hareetz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.