A Jobbik felújítaná Pajkaszegen a Kakaós briós szobrot

POLITIKA
2018 július 04., 15:34
comments 149

Ander Balázs, a Jobbik parlamenti képviselője T/503/292. számmal benyújtott egy módosító javaslatot a jövő évi költségvetéshez. A magyar állam 2019-es kiadásait rögzítő törvény vitáját ezekben a napokban tárgyalják a parlamenti bizottságok, Ander június 27-én benyújtott módosítója szerda délelőtt került a költségvetési és a kulturális bizottság elé. Sok hasonló módosítóval együtt.

Ander módosítója formailag teljesen úgy néz ki, mint a többi hasonló beadvány. Csak éppen a tartalma bizarr - ám ezt csak veheti észre, aki veszi a fáradtságot, hogy el is olvassa a szöveget.

Így kezdődik: 

Közterületi szobor rekonstrukciója

Előirányzat: 30 millió forint

Az előirányzat a pajkaszegi Kakaós briós szobor rekonstrukció munkálatainak fedezetéül szolgál. A támogatás felhasználásának részletes szabályairól a helyi önkormányzatokért felelős miniszter támogatói okiratot ad ki Pajkaszeg Község önkormányzata számára.

Ismerős Pajkaszeg? Mert ha igen, akkor biztos, hogy nem a térképről, ugyanis ilyen nevű település nem létezik. Pajkaszeg nem más, mint az a képzeletbeli falu, ahol az RTL Klubon menő A mi kis falunk című sorozat játszódik. 

A törvénytervezetben említett Kakaós briós című szobor pedig az a műtárgy, amit a történet szerint a faluban felavattak, és úgy néz ki, mintha a levegőben lebegő óriási tenyerek egy darab szart tartanának:

Jelenet a sorozatból, itt avatják fel a brióst ábrázoló szobrot.
photo_camera Jelenet a sorozatból, itt avatják fel a brióst ábrázoló szobrot.
Fotó: RTL Klub, A mi kis falunk

Ander javaslatában az indoklás így hangzik:

"A Pajkaszeg Község belterületén található, 2017-ben felavatott, az Európai Unió Regionális Specifikumok Alapból finanszírozott Kakaós briós szobor az elmúlt időszak extrém időjárása következtében jelentős mértékben megrongálódott. A szobor külső védelmét ellátó mázrétegen leválások, elszíneződések, kopások jelentek meg. A talapzat megsüllyedt, a kézfejet ábrázoló motívumrész eldeformálódott.

Pajkaszeg Község közössége számára ez a műalkotás összetett szimbólummal bír, de nem csak a lakosság kötődik érzelmileg a műalkotáshoz, hanem létrejötte a régió turizmusának fellendüléséhez is jelentősen hozzájárult. A módosító javaslat támogatásával Magyarország kormánya a szoborrekonstrukcióra biztosítana fedezetet. A támogatás biztosítása a kormányzati kommunikációs kiadások csökkentésével valósulhat meg, hiszen kistelepüléseink kulturális értékeink védelme fontosabb, mint a kormánypropaganda."

A szöveg egyszerre paródiája a parlamenti bürokratanyelvnek (az EU-nak egyébként nincs "regionális specifikumok alapja", ez is csak egy vicc), illetve a végén ott van Ander személyes politikai megjegyzése is: "kistelepüléseink kulturális értékeink védelme fontosabb, mint a kormánypropaganda".

Mint Ander a 444-nek elmondta, azért adta be ezt a módosítót, hogy megmutassa, mennyire nem veszi komolyan a kormánytöbbség az ellenzéki beadványokat. Arra számított a szöveg beadásakor, hogy mindenféle megütközés nélkül simán szavaznak a módosítójáról az illetékes bizottságban, és mivel ellenzéki képviselő jegyzi, ezért egyszerűen megállapítják, hogy nem támogatják. Éppen úgy, mint a teljesen komoly javaslatokról.

A szobor avatása a tévésorozatban.
photo_camera A szobor avatása a tévésorozatban. Fotó: RTL Klub

Csomagban, olvasatlanul szavazták le

Pontosan ez történt szerdán délelőtt. Két parlamenti bizottságban is úgy utasították el az ellenzéki javaslatokat, köztük ezt is, hogy egyetlen szavazással vették le a napirendről a Jobbik összes módosítóját. Ugyanígy csomagban szavazták le a többi ellenzéki frakció javaslatait is. 

Pedig a kulturális bizottság alelnöki posztját is betöltő Ander Balázs szerint elvárható lett volna, hogy egyenként szavazzanak a módosítókról, hiszen csak a kulturális bizottság elé csak a Jobbik 57 ilyet vitt be: például a biztos kezdet gyermekházak támogatásának növeléséről, a tanárok fizetésének emeléséről vagy templomok felújításáról. "Ha az 57-ből 56-ot még el is utasítanának, már akkor is megérné a vita, mert lehet a javaslataink közül egy, amivel segíteni lehet ott, ahol erre szükség van" - mondta Ander. Azonban a fideszes többség a bizottságban nem akart egyenként vitázni az ellenzéki felvetésekről. "Pedig legalább visítozhattak volna egyet, hogy milyen hülyeség is van a javaslatok között"- tette hozzá.

"Felháborodtunk, de nem lepődtünk meg" - értékelte a szerdai szavazásokat a képviselő. Ander szerint senki sem olvassa kormányoldalon az ellenzéki módosítókat, és ezt a mostani tréfájával be is bizonyította. Ami azért felháborító szerinte, mert így vita sincs róluk, fel se merülhet, hogy akár minden oldal támogatni tudjon egy nem kormányzati ötletet. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.