Meghalt Robby Müller, Wenders, Jarmusch és von Trier filmjeinek zseniális operatőre

FILM
2018 július 04., 20:52
comments 58

Robby Müller 78 éves volt, amszterdami otthonában halt meg. Évek óta súlyos vaszkuláris demenciával küzdött, sem beszélni, sem mozogni nem tudott önállóan. 

Müller halálhírére Twitteren reagált Jim Jarmusch, aki azt irta, egy rendkívüli, zseniális és pótolhatatlan embert veszítettek el. Mint írta, annyira sokat tanult Müllertől, hogy nélküle aligha tudna bármit is a filmkészítésről. 

photo_camera Fotó: Sophia Kembowski/dpa Picture-Alliance/AFP

Müller az egykori gyarmaton, a Holland Antillákon született 1940-ben. A holland filmakadémián tanult, majd a korszak híres európai operatőrének, Gerard Vandenbergnek lett a segédje. Rövidfilmek operatőreként diplomázott, az egyik diplomamunkáját Wim Wenders rendezése mellett készítette. 

link Forrás

Wenders első filmje, a Nyár a városban, szintén Müller segítségével készült el. Később összesen tíz filmet készítettek együtt, többek között az Aranypálmát nyerő Párizs, Texast. Müller ezen kívül rendszeresen dolgozott Jarmusch mellett, a Törvénytől sújtva mellett ő volt az operatőre a Halott embernek és a Szellemkutyának is. 

A kilencvenes évekre Müller végleg betört a filmiparba, számos díjra jelölték, igaz, Oscarra sosem. 1996-ban ő volt az operatőre Lars von Trier Hullámtörés című drámájának, majd a Táncos a sötétbennek is. 2017-ben életmű-kiállítás nyílt munkáiból Németországban, ekkor egyszerűen csak a fény mesterének nevezték. 

2002-ben forgatta utolsó egész estés filmjét, ez Michael Winterbottom filmje, a 24 Hour Party People volt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.