Nem nyugszik bele a kényszernyugdíjazásába a lengyel főbíró

külföld
2018 július 04., 08:21
comments 63

Több száz támogatójával érkezett szerda reggel a munkahelyére Malgorzata Gersdorf, a lengyel legfelsőbb bíróság elnöke, aki nem hajlandó elfogadni, hogy az új szabályok szerint nyugdíjazzák. Gersdorf mandátuma elvileg éjfékor járt le, már az utódját is megnevezték, de szerinte a reform, ami 70-ről 65 évre szállítja a bírák nyugdíjkorhatárát, egyszerű tisztogatás.

Malgorzata Gersdorf, a lengyel legfelsőbb bíróság elnöke, aki nem hajlandó távozni hivatalából.
photo_camera Malgorzata Gersdorf Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

A lengyel miniszterelnök megvédte a reformot, Mateusz Morawiecki szerint minden uniós országnak megvan a joga ahhoz, hogy a saját hagyományai alapján alakítsa át az igazságügyi rendszerét. A változtatások miatt várhatóan a legfelsőbb bíróság bíráinak 40 százaléka lecserélődik. A kormány szerint csak a korrupció elleni harcot segíti, ha lecserélik azokat a bírókat, akik már a rendszerváltás előtt is ott voltak.

A törvény miatt hétfőn az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, mert az korlátozza az igazságszolgáltatás függetlenségét. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.