OLAF: 9 milliárd forintnyi EU-s támogatást nyúlt le álirodákkal és 403 ezer forintos órabérrel egy hálózat Budapestről

A 24.hu írta meg, hogy egy OLAF-vizsgálat 2017-es zárójelentéséből kiderül, hogy egy kutatás-fejlesztési (K+F) programban – aminek több tucatnyi projektjét Magyarországon, Lettországban és Szerbiában is vizsgálták – az Európai Csalás Elleni Hivatal a magyar hatóságoknak azt ajánlotta, hogy a kedvezményezettektől kérjenek vissza 28,3 millió eurót (8,5-8,7 milliárd forintot).

A lap szerint a több mint két tucat cégből álló hálózatban szerb, szlovák és lett vállalkozások is voltak, és a vizsgált projektek közül a legtöbb informatikai cégekhez kötődik, de az egyikben az idén áprilisig Matolcsy György jegybankelnök egyik unokatestvérének, Szemerey Lórándnak az érdekeltségében álló Waberer’s-Szemerey Kft. is feltűnik, mint konzorciumvezető.

A nyomozás során az OLAF kiderítette, hogy a BME-Infokom és a Pillar csak papíron foglalkoztatott távmunkában dolgozókat, pedig egy budapesti irodában zajlott az ügymenet.

Durva túlárazásokra, nem létező irodákra és 403 ezer forintos órabérért megírt tanulmányra is felhívja a figyelmet az OLAF. (24)