Súlyos pénzbüntetést kapott egy erdélyi politikus, mert székely zászló volt a városházán

POLITIKA
2018 július 04., 11:37

A marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság keddi ítéletének értelmében 42 642 lejre (≈2,9 millió forint) bírságolták Péter Ferencet, a Maros Megyei Tanács elnökét, Szováta volt polgármesterét, amiért nem távolította el a szovátai polgármesteri hivatal épületéről a székely zászlót, írja a Transindex.

Péter Ferenc szerint Románia újra kettős mércét alkalmaz, mert például Bukovinában, ami szintén történelmi régió és nem adminisztratív terület, nem jár bírság a régió zászlójának használatáért, őket közel 50 ezer lejre bírságolják ugyanazért.

Hozzátette, hogy a kisebbségek szimbólumainak használata semmiféle veszélyt nem jelent sem a román társadalomra, sem a román államra nézve. A Maros Megyei Tanács és a Maros megyei RMDSZ elnöke úgy látja, hogy a sorozatosan elveszített zászlóperek pontos képet mutatnak arról, hogy Romániában mennyire tartják tiszteletben a közösségi jogokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.