Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított arról, kell-e nekünk a nyári és a téli óraátállítás

idő
2018 július 05., 19:14
comments 231

Az Európai Bizottság nyilvános online konzultációt indított csütörtökön a nyári és a téli időszámításról, illetve az óraátállításról. A brüsszeli testület arról számolt be, hogy az európai polgárok és az érdekelt felek így kifejezésre juttathatják véleményüket a témával kapcsolatban.

Az interneten elérhető kérdőívet augusztus 16-ig lehet kitölteni. Itt érhető el.

A konzultáció részét képezi a nyári időszámításról szóló uniós irányelv kiértékelésének, amelyet a bizottság nemrégiben kezdeményezett. A kiértékelés arra keresi a választ, hogy szükséges-e a jelenlegi szabályok módosítása.

Az erről szóló állásfoglalásban az Európai Parlament azt közölte, hogy széles nyilvánosság fejezi ki aggodalmát egészségi okokra hivatkozva az évente kétszer, márciusban és októberben esedékes óraátállítás miatt. Szerintük számos tanulmány sikertelenül próbálkozott meggyőző eredményt elérni a szabályozás előnyeit illetően, negatív hatásokat azonban rendre kimutattak az emberi egészségre nézve.

Az Európai Bizottság január végén döntött arról, hogy információkat gyűjt arról, mi indokolhatja a nyári és a téli időszámításra, ismertebb nevén az óraátállításra vonatkozó irányelv módosítását. A bizottság tájékoztatása szerint a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatását mérlegelik.

Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését Finnország kezdeményezte, miután állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, hogy a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.