Egy bajai üzemben előállított fagyasztott kukorica okozott 9 halálos áldozattal járó, öt országot érintő ételmérgezést

gazdaság
2018 július 05., 17:16
comments 213

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kedden számolt be róla, hogy megtalálták egy 2015 óta zajló, öt országot érintő ételmérgezés forrását. A listeria monocytogenes baktérium által okozott fertőzés 2015 és 2018 júniusa között 47 embert betegített meg, 

közülük kilencen bele is haltak a fertőzésbe.

Az érintett országok: Ausztria, Dánia, Finnország, Svédország és az Egyesült Királyság.

A listeria monocytogenes baktérium a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság már márciusban kiderítette, hogy a fertőzés okozója a gyorsfagyasztott kukorica. Kedden viszont azt is közölték, hogy a listeria monocytogenes baktériumot hordozó kukorica egy magyar üzemből származik:

a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt. Ez Baján található.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte, elrendelték a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását. Hozzátették, hogy az érintett vállalat értesítette a partnereit, a különböző márkájú termékek forgalomból történő kivonását pedig Európa szerte megkezdték. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.

Hazánkban erre a termékkörre visszavezetett esetekről nem tudunk - írták.

A cég fagyasztott termékeit ugyanakkor magyarországi élelmiszerboltokból is visszahívták.

A Greenyard közölte, hogy a visszahívott termékek között nem csak fagyasztott kukorica, hanem fagyasztott borsó, bab, spenót és sóska is van, bár ezek közül nem biztos, hogy mindegyik fertőzött. Azt is hozzátették, hogy a bajai üzemet leállították és felülvizsgálják a működését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.