Kipusztulhat a banánfaj, amely megmenthet minden más banánt a kipusztulástól

természet
2018 július 05., 20:56
comments 132

A legtöbb világszerte kapható és fogyasztható banán egy specifikus banánfajhoz tartozik, ez a Cavendish. Ez a banánfaj azonban rendkívül sérülékeny, a kártevőkre és járványokra különösen érzékeny növény.

A tudósok célja tehát az, hogy valahogy létrehozzanak egy finom, ehető, de sokkal ellenállóbb banánt.

Ennek a kikísérletezéséhez pedig legszívesebben egy másik banánfajt használnának: a madagaszkári banánt. Ez egy olyan banánfaj, ami ugyan nem ehető, de ellenáll a kórokozóknak és a szárazságnak. A tudósok azt remélik, hogy ennek a fajnak a pozitív tulajdonságait keresztezhetik a Cavendish banánnal, és kaphatnának egy ellenálló, de ízletes banánt.

Igen ám, de a baj az, hogy a madagaszkári banán kihalóban van. Már alig öt idős fa él belőle a vadonban.

Ahhoz hogy kutatni tudják őket, előbb meg kell menteni a fajt. A fákat konzerválni kellene. Ezek a fák az erdők szélén nőttek, hatványozottan ki voltak téve a természeti hatásoknak, ezért olyan ritkák.

A tudósok most azt reéelik, hogy a nagyobb nyilvánosság segít megvédeni és megőrizni a ritka banánfajt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.