Kipusztulhat a banánfaj, amely megmenthet minden más banánt a kipusztulástól

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A legtöbb világszerte kapható és fogyasztható banán egy specifikus banánfajhoz tartozik, ez a Cavendish. Ez a banánfaj azonban rendkívül sérülékeny, a kártevőkre és járványokra különösen érzékeny növény.

A tudósok célja tehát az, hogy valahogy létrehozzanak egy finom, ehető, de sokkal ellenállóbb banánt.

Ennek a kikísérletezéséhez pedig legszívesebben egy másik banánfajt használnának: a madagaszkári banánt. Ez egy olyan banánfaj, ami ugyan nem ehető, de ellenáll a kórokozóknak és a szárazságnak. A tudósok azt remélik, hogy ennek a fajnak a pozitív tulajdonságait keresztezhetik a Cavendish banánnal, és kaphatnának egy ellenálló, de ízletes banánt.

Igen ám, de a baj az, hogy a madagaszkári banán kihalóban van. Már alig öt idős fa él belőle a vadonban.

Ahhoz hogy kutatni tudják őket, előbb meg kell menteni a fajt. A fákat konzerválni kellene. Ezek a fák az erdők szélén nőttek, hatványozottan ki voltak téve a természeti hatásoknak, ezért olyan ritkák.

A tudósok most azt reéelik, hogy a nagyobb nyilvánosság segít megvédeni és megőrizni a ritka banánfajt. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.