Kipusztulhat a banánfaj, amely megmenthet minden más banánt a kipusztulástól

A legtöbb világszerte kapható és fogyasztható banán egy specifikus banánfajhoz tartozik, ez a Cavendish. Ez a banánfaj azonban rendkívül sérülékeny, a kártevőkre és járványokra különösen érzékeny növény.

A tudósok célja tehát az, hogy valahogy létrehozzanak egy finom, ehető, de sokkal ellenállóbb banánt.

Ennek a kikísérletezéséhez pedig legszívesebben egy másik banánfajt használnának: a madagaszkári banánt. Ez egy olyan banánfaj, ami ugyan nem ehető, de ellenáll a kórokozóknak és a szárazságnak. A tudósok azt remélik, hogy ennek a fajnak a pozitív tulajdonságait keresztezhetik a Cavendish banánnal, és kaphatnának egy ellenálló, de ízletes banánt.

Igen ám, de a baj az, hogy a madagaszkári banán kihalóban van. Már alig öt idős fa él belőle a vadonban.

Ahhoz hogy kutatni tudják őket, előbb meg kell menteni a fajt. A fákat konzerválni kellene. Ezek a fák az erdők szélén nőttek, hatványozottan ki voltak téve a természeti hatásoknak, ezért olyan ritkák.

A tudósok most azt reéelik, hogy a nagyobb nyilvánosság segít megvédeni és megőrizni a ritka banánfajt. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.