3,5 millió dolláros kártérítést fizethet az amerikai posta, mert rossz Szabadság-szobrot tettek a bélyegükre

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

Az amerikai postának 3,5 millió dolláros kártérítést kell kifizetnie, miután egy 2010-es bélyegükre véletlenül rossz Szabadság-szoborról tettek képet: az ismert New York-i szobor fotója helyett Robert Davidson szobrász Las Vegas-i verzióját. 

A szobrász perelt, mivel engedélye nélkül nyúltak a művéhez, a bíró pedig arra jutott, hogy a két alkotás valóban félreérthetetlenül különböző. 

A Las Vegas-i arcFotó: JEWEL SAMAD/AFP

Davidson még a 2013-ban nyújtotta be keresetét, akkor azt állította, hogy egy frissebb, fülledtebb, sőt, szexibb arcot rakott szobrára, mint ami a New York-i szobron látható. 

Eric Bruggink bíró arra jutott ítéletében, hogy Davidson jogosult a bevételek egy részére, melyeket a posta, azaz az US Postal Service's (USPS) keresett a bélyegek értékesítéséből. 

Az USPS összesen 4,9 milliárd bélyeget adott el a képpel, mígnem 2014-ben visszavonultatták, összesen 70 millió dollárnyi profitjuk lett így. 

A bíró a tárgyalás során lesöpörte a posta védekezését, mely szerint hónapokig nem is vették észre a két arc közötti különbséget. Mint Bruggink fogalmazott, ez nonszensz állítás volt. A bíróság szerint Davidson alkotása egy eredeti munka volt, és a Posta ezt használta fel. Mint kiderült, a posta 2011-ben jött rá hivatalosan a hibára, de nem jelezték, illetve bocsánatot se kértek Davidsontól, és árulták tovább a bélyeget. (BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.