A Moszad egy külön akciót indított azért, hogy visszaszerezze Szíriából egy 53 éve halott izraeli kém óráját

külföld
2018 július 06., 08:17
comments 132

Az izraeli híszerzés, a Moszad bejelentette, hogy visszaszerezte Szíriából egy 53 éve halott izraeli kém, Eli Cohen karóráját.

Igen, egy a hatvanas évek óta halott kém karórájáról van szó.

A karóra visszaszerzését Izraelben annyira komolyan vették, hogy maga a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu is megszólalt az ügyben, tisztelegve a kém emléke előtt, és kiemelve, hogy a tevékenysége milyen nagy mértékben járult hozzá az ország biztonságához.

photo_camera Erről az óráról van szó Fotó: STR/AFP

Eli Cohen egy egyiptomi születésű zsidó volt, aki a hatvanas évek elején kezdett a Moszadnak dolgozni,

és beszivárgott a szíriai rezsim legfelsőbb köreibe.

Felépített magának egy fedőszemélyiséget, ő lett Kamal Amin Taabet szíriai üzletember. Az álcája segítségével összebarátkozott a szíriai üzleti, politikai és katonai elit tagjaival, akik egy idő után elkezdtek bízni benne.

Ez a bizalom állítólag olyan szintre emelkedett, hogy egy ponton komoly esélye volt arra, hogy kinevezzék Szíriai védelmi miniszter-helyettesének.

Ez végül nem történt meg, de így egy sor titkos információt adott át Izraelnek. Ezek az információk pedig nagy segítséget jelentettek a zsidó államnak ahhoz, hogy 1967-ben legyőzzék a szíriai erőket a Golán-fennsíkon.

photo_camera Eli Cohen Fotó: MENAHEM KAHANA/AFP

Cohen azonban 1964-ben lebukott, megkínozták, majd egy évvel később kivégezték. Bár Izrael kérte, hogy a hamvait hazavihessék az országba, Szíria ezt megtagadta, és nem árulták el, hol nyugszik Cohen.

Cohen órájának visszaszerzését az izraeli miniszterelnöki iroda jelentette be. Semmilyen részletet nem árultak el, csak azt, hogy egy speciális Moszad-akció keretében szerezték vissza az órát, amelyet Cohen az elfogásáig viselt. “Az óra része volt Cohen műveleti képének és a hamis arab identitásának” - mondta Yossi Cohen, a hírszerzés vezetője. Az órát a férfi özvegyének adták. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.