A varjak sokszor csoportosan bullyingolják a hollókat

ÁLLAT
2018 július 06., 19:21
comments 188

A héten jelent meg egy tanulmány az Ornithological Advances című ornitológiai szaklapban, ami több száz észlelés alapján tárta fel a varjak és hollók meglehetősen ellentmondásos, sokszor viharos kapcsolatát.

A két madárban sok a közös vonás: mindkettőnek erőteljes mitológiai beágyazottsága van, mindkettőhöz kötődik egy csomó fura népszokás és legenda, és ami ennél is fontosabb, mindkét madár szokott hasonló táplálékokra rámenni. Ez pedig természetesen konfliktusokhoz vezet, és mint a több száz észlelés alapján most feltárták, a két faj közül a varjak a nagyobb zaklatók, ráadásul nemritkán csoportosan támadnak rá egy-egy hollóra.

Mint most kiderült, a közel kétezer megfigyelt madárösszecsapás 98 százalékánál a varjak voltak a támadó felek, és az esetek 70 százalékánál csoportosan mozdultak rá a hollókra. Az összecsapások gyakoribbá válnak amúgy a fészkelős időszakban, de az egész évben voltak verekedések.

Egy átlagos varjú amúgy kétszer-háromszor kisebb, mint egy átlagos holló, a természetben pedig viszonylag ritka, hogy egy kisebb állat rendre legyőzze nagyobb vetélytársát. A varjak ereje persze sokszor a nagyobb létszámban rejlik, a közös fellépés révén pedig el tudják üldözni egy-egy élemiszerszerző területről fő ellenfelüket. Igaz, a túl sok varjú utána gyorsan gondot jelent, és idővel egymással is küzdeni kezdenek a táplálékért. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.