Francia alkotmánytanács: nem büntethető az illegális bevándorlók érdek nélküli segítése

2018 július 6., péntek 11:24
159

A francia alkotmánytanács pénteken megállapította, hogy a testvériség alkotmányos elvét alapul véve, 

az illegális bevándorlók érdek nélküli segítése nem vonhat maga után eljárást.

A testület Cédric Herrou, egy dél-franciaországi gazda kérésére foglalt állást a kérdésben, aki a francia-olasz határon a menedékkérők segítésének egyik jelképévé vált, és aki ellen „szolidaritási szabálysértés” címén több eljárás is indult az elmúlt hónapokban. Egy másik aktivistát szintén elítélt egy bíróság, amiért külföldiek „illegális tartózkodását segítette” Franciaországban.

Pénteki határozatában az alkotmánytanács arra emlékeztetett, hogy a francia köztársaságnak az alkotmányba foglalt jelszava a Szabadság, Egyenlőség, 

Testvériség, 

és az alkotmány egy „közös eszmére” hivatkozik. „A testvériség elvéből fakad a mások humanitárius célból történő segítésének szabadsága, tekintet nélkül arra, hogy a másik szabályosan tartózkodik-e az országban” - hangsúlyozta az alkotmánytanács.
A testület ezért elrendelte a külföldiek franciaországi tartózkodására vonatkozó jogszabály módosítását, miután azt alkotmányellenesnek ítélte meg. A külföldiek illegális belépésének, tartózkodásának és mozgásának elősegítése jelenleg maximálisan öt év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható.


Az alkotmánytanács szerint a jogalkotó a törvény megalkotásakor nem tartotta tiszteltben a testvériség elve és a közrend megóvása közötti egyensúlyt, ezért felszólítja, hogy a migránsok tartózkodását és mozgását szolgáló minden humanitárius segítséget vonjon ki a büntethetőség hatálya alól. A bevándorlók Franciaországba történő „szabálytalan belépésének segítése” azonban továbbra is szankcionálható.

Magyarországon nem sokkal a kormány megalakulása után fogadták el a Stop Soros törvénycsomagot, e szerint hazánkban már a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel büntetné a magyar kormány.

(via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt