Katonák, újságírók és tanárok ellen adtak ki elfogatóparancsokat Törökországban

Ismét őrizetbe vették pénteken Nuriye Gülmen volt egyetemi oktatót, aki csaknem egy évig éhségsztrájkolt a két évvel ezelőtti puccskísérlet nyomán a közszférában folytatott tisztogatások ellen tiltakozva. A nőt tavaly májusban vették először őrizetbe, és hét hónap múlva, decemberben helyezték szabadlábra.

A Cumhuriyet török kormánykritikus napilap internetes felületének jelentése szerint Gülmen pénteken közölte a Twitteren: „éppen a rendőrőrsre visznek”. 

A volt egyetemi tanárt tavaly márciusban bocsátották el állásából, ami után éhségsztrájkba  kezdett. Terrorcsoporthoz tartozás gyanújával két hónappal később őrizetbe vették, és hét hónapig tartották fogva. A tanárnő idén januárban hagyott fel tiltakozásával, 324 napig éhségsztrájkolt.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a 2016-os hatalomátvételi kísérletért, szervezetét terrorcsoportként tartják számon. A puccskísérlet után a török hatalom tisztogatásba kezdett az ország fegyveres erőinél, a közszférában és a médiában, és két évvel a történtek után még mindig vadásznak a feltételezett - úgynevezett - gülenistákra.

Pénteken újabb 346 jelenlegi vagy volt katona, köztük egy nyugállományú dandártábornok és 120 volt kadét ellen adtak ki elfogatóparancsot a török hatóságok. Ugyancsak pénteken egy bíróság több újságírót hosszú börtönbüntetésre ítélt.

A hatóságilag felszámolt Zaman című napilap mintegy 30 újságíróját és vezetőjét állították bíróság elé két hónappal a puccskísérlet után, a pénteki ítélethirdetés szerint a megszüntetett lap két ismert újságírója - Mümtazer Türkone rovatvezető és Mustafa Önal ankarai tudósító - tíz év hat hónapot, további két állandó munkatárs pedig nyolc év és kilenc hónap szabadságvesztést kapott.

Törökországban az elmúlt lassan két év alatt kb. 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, további 38 ezret pedig felfüggesztettek munkaköréből, több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a hatalomátvételi kísérlethez. A leszámolás során mintegy 130 sajtóterméket számoltak fel. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint egyes újságírók írásaikkal a terroristákat bujtogatták, és az elszámoltatásuk szükséges Törökország stabilitásának biztosításához. Az államfő bírálói szerint viszont a puccskísérlet állítólagos résztvevőinek megbüntetése ürügyén Erdogan valójában a kormánnyal kritikus hangokat akarja elnémítani, és a saját hatalmát igyekszik megerősíteni. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.