Szegény, szegény Mario Fernandes

futball
2018 július 07., 19:08
comments 141

Amilyen remek volt az első félidő, annyira volt fordulatos az oroszországi vébé utolsó negyeddöntőjében a házigazdák és Horvátország meccse, amin Mario Fernandes, az oroszok honosított jobbhátvédje a 115. percben szerzett egyenlítő góljával mennybe mehetett volna, ha aztán nem rúgja olyan borzasztó csúnyán mellé a 11-esét. A nyolcaddöntők tizenegyespárbajaiban nagyokat mentő kapusok most is megfogtak egy-egy 11-est, így Fernandes hibája döntött Horvátország javára.


Mario Fernandes a kihagyott 11-ese után. Oroszország elvesztette a tizenegyespárbajt Horvátországgal szemben, nem jutott elődöntőbe.
photo_camera Mario Fernandes a kihagyott 11-ese után. Oroszország elvesztette a tizenegyespárbajt Horvátországgal szemben, nem jutott elődöntőbe. Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Az első félidő végére az oroszok már öt kilométerrel többet futottak a labdát 65 százalékban birtokló, sokkal többet passzoló horvátoknál.

A második félidő hasonló szellemben indult, a horvátok birtokoltak és adogattak, a 19. percben egészen helyzetig, de Rebić kapásból nem tudott lőni, utána meg nem találta a lövőhelyzetet, így végül kisodródott, és csak egy közeli orosz védőt tudott fejbe lőni. Nem sokkal volt veszélyesebb, de annál szebb Kramarić hátravetődős ollózása az 52. percben. Az statisztikailag még a kaput is eltalálta, még ha Akinfejevnek nem volt megerőltető megfognia.

Kramarić gólöröme, még az első félidőből.
photo_camera Kramarić gólöröme, még az első félidőből. Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Az 57. perc környékén Horvátország már-már argentín, de legalább portugál szinten ötlettelennek tűnt. A jobb időszakaikat jellemző villámgyors labdakihozatalokat körülményes passzolgatás váltotta fel, aminek a végén meg se próbálták bejátszani a labdát a 16-osra, lőttek inkább azon kívülről, a várható eredménnyel.

Szerencsére nem sokáig. A 60. percben egy lecsúszott beadást Kramarić kanalazott vissza az ötös és az alapvonal sarkáról. Ez hatalmas kavarodást okozott az ötösön belül, aminek a végén Perišić kissé jobbról, jobbal a jobb kapufát lőtte ki, a labda meg visszafele is keresztberepült a kapu előtt.

A horvátok Perišić kapufája után nagyon nyomni kezdtek, az oroszok pedig leegyszerűsítették védekezésüket a rombolásra. A 64. percben Vrsaljko duplaköténnyel indította Mandšukićot, akinek az erőpasszát a védők cicoma nélkül kivágták.

Az oroszok a 70. perc körül jöttek ki a szorításból, a 72-ben pedig Jerokin már jó helyzetből, üresen fejelhetett hat méterről, de lágyan föléívelte.

A 77. percben a horvátok biliárdoztak egyet az orosz 16-oson belül. Kramarić jobbról tette át az ötös bal sarkára Mandžukińak, aki visszafejelte a 11-es pontra Modrićnak. A lövése felpattant, Vrsaljko elé, de közben les lett.

A 80. percre az oroszok már hét kilométerrel futottak többet. A sikeres passzok számában a horvátok 439:183-ra vezettek, a labdát 65:35 arányban birtokolták. Ez nem meddő fölény volt, két kaput eltaláló lövésük mellett volt egy kapufájuk és négy blokkolt lövésük is, többet és veszélyesebben támadtak.

photo_camera Cserisev első félidei bombagóljával még az oroszok szereztek vezetést. Fotó: Grigoriy Sisoev/Sputnik

A 89. percben Subašićnak kellett letérdelnie egy kicsorgó labdához. Benntartotta, de fájdalmasan kapott jobb combja hajlítóizmához. A ráadás első perceit ezután úgy megnyomták a horvátok, mint akik nem akarnak hosszabbítást. Az oroszok egy 45 másodperc alatt elvégzett kapukirúgással próbálták megtörni a lendületüket. A kirugásból villámgyorsan helyzetet alakítottak ki, Subašić bravúrral védte Szmolov éles szögből leadott, kapuba tartó lövését.

Az utolsó tíz perc egyetlen említésre méltó eseménye Subašić combizomhúzódása vagy mije volt. A rendes játékidő utolsó percében hosszasan ápolták, aztán a hosszabbítás előtti szünetben is. Ennek akkor lett igazán jelentősége, amikor a hosszabbítás negyedik percében Vrsaljko is megsérült. Dönteni kellett, mert csak egy cseréjük volt. Úgy döntött, hogy behozza Ćorlukát. Fura döntés, Ćorluka középhátvéd, és fiatalnak se volt már gyors, közben ott a padon a szupertehetséges, bár nagyon fiatal Jedvaj. Ćorluka első megmozdulásával megfuttatta a sérült Subašićot.

Lovren hatalmas hibájából Szmolov hatalmas helyzetben léphetett ki, de a horvát utolérte, és javított, a 16-oson belül szerelt becsúszva. A fordulásból egy horvát szöglet jött, amit Vida lágyan fejelt a kapu felé. Az ötösön belül lepattant, majd Ćorlukát érintve becsorgott a bal alsó sarokba. Bámulatosan esetleges gól volt, és mint ilyen, rendkívül szórakoztató is.

Mez nélkül ünnepelte gólját Vida. Utána üzent az ukrán barátainak.
photo_camera Domagoj VIda ünnepli a gólját, amivel Horvátország a hosszabbításban vezetést szerzett. Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Hirtelen sürgős lett az oroszoknak, akik szögletrúgásokba ölték az energiáikat. A hosszabbítás első félidejének legvégén Szmolov (?) még fojtófogással földre vitte Subašićot, majd a miheztartás végett egy kicsit meg is taposta a sérült horvát kapust.

photo_camera Bruno Fernandes itt még boldog volt, védhetetlen fejesével Oroszország kiegyenlített. Fotó: NELSON ALMEIDA/AFP

A hosszabbítás második felére a horvátok már kezdtek teljesen elfogyni. Mandžukić már csak tántorgott, Rebić is lelassult. Modrić viszont még úgy indult rá egy róla a kaputól harminc méterre lepattanó labdára, mintha csak most kezdődne a meccs. Bent is tartotta, de okos beadására már nem volt, aki rá tudott volna indulni. Így az oroszok kicsit könnyebben passzolgathattak, de építkezés helyett inkább felívelésekkel próbáltak helyzetbe kerülni, a várható eredménnyel.

Veszélyt a pontrúgások jelentettek. A 111. percben Subašić középre, egy oroszhoz ütött egy szögletet, a visszalőtt bombát bravúrral fogta, ki se jött róla. Két percre rá látványos mozdulattal tolt ki egy veszélyes beadást. Újabb egy perc elteltével Pivarić ostoba kezezése után nagyon veszélyes helyen, a tizenhatos jobb csücskénél. Dzagojev állt hozzá, beadáshoz, amit Fernandes nagyon tisztán fejelt a kapu jobb oldalába.

A 119. percben Zobnyin zúdított rá még egy nagy lövést húszról, de Subašić leért a jobb sarokba tartó labdára. Innen már valahogy eltántorogtak a végéig, jöhettek a 11-esek.

A párbajt az oroszok kezdték. Az első rugó Szmolov, csak várnia kellett a labdára, mert azt senki se vitt magával. Idegesnek tűnt, flegmán rúgta középtájra, Subašić könnyedén nyúlt vissza érte. Brozović magabiztosan fellőtte a balra vetődő Akinfejev keze fölött a bal felső sarokba. Dzagojev érkezett, ő nyugodtabbnak tűnt, nem is hibázott. Kovačić lapos lövését Akinfejev kitolta, így két sorozat után 1:1.

A harmadik orosz rúgó Fernandes volt, aki nagy erővel mellé durrantotta. Pedig a mecs hőse lehetett volna.

Modrić jött. Akinfejev kapufára ütötte, ahonnan valahogy beszédült a kapuba. Három kör után 2:1 a horvátoknak. Ignasevics következett, simán ellőtte jobbra a balra vetődő kapus mellett. Vida pont ugyanígy tett, négy kör után 3:2. Kuziajev is magabiztos volt, így Rakitićra maradt a döntés. Ugyanoda rűgta, mint az előző három játékos, Horvátország jutott az elődöntőbe.

Oroszország-Horvátország 2:2 (1:1, 1:1, 1:2), tizenegyesekkel 3:4

Oroszország: Akinfejev - Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Kudrijasov - Szamedov (Jerokin 54'), Zobnyin, Golovin(Dzagojev 102'), Kuziajev, Cserisev (Szmolov 67') - Dzjuba (Gazinszkij 79')

Horvátország: Subašić - Vrsaljko (Ćorluka 97'), Lovren, Vida, Strinić (Pivarić 74') - Rebić, Rakitić, Kramarić (Kovačić 88'), Modrić, Perišić (Brozović 63')- Mandžukić

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.