A konszolidáció előtt Erdogan még kirúgatott 18,5 ezer rendőrt és katonát

külföld
2018 július 8., 5:32
comments 95

Több mint 18.500 török állami alkalmazott - köztük 9 ezer rendőr és 6 ezer katona - veszítette el állását egy vasárnap nyilvánosságra hozott kormányrendelet miatt.

Az állami közlönyben ismertetett törvény szövege összesen 18.632 közalkalmazottra vonatkozik, köztük az igazságügyi minisztérium ezer, és az oktatási minisztérium 650 dolgozójára. A dokumentumban egyúttal 12 egyesület, három újság és egy tévécsatorna felszámolását rendelték el.

Török médiaértesülések szerint ez az utolsó hasonló rendelet a 2016. július 15-i puccskísérletet követően kihirdetett rendkívüli állapot felfüggesztése előtt. 

A hírek alapján a június 24-én újból elnökké választott Recep Tayyip Erdogan - kampányígéretének eleget téve - eskütételét követően eltörli a rendkívüli állapotot. 

A Human Rights Joint Platform nevű jogvédő szervezet úgy tudja, hogy 2018. március 20-ig bezárólag 112.679-en veszítették el állásukat, köztük a hadsereg több mint 8 ezer, az oktatási minisztérium mintegy 33 ezer, a belügyminisztérium körülbelül 31 ezer és a nemzetbiztonsági hivatal 22.600 alkalmazottja. 

További ezreket felfüggesztettek munkájukból. A török ellenzék és aktivisták határozottan bírálták Ankara döntését, amely szerintük a kormánykritikus hangok elhallgattatására irányult. (MTI)


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt