Idegtépő lassúsággal lehet csak menteni a thai gyerekeket

Tbg
bulvár
2018 július 08., 08:10
comments 451

Jóllehet a hajnali mentés elkezdésekor csak a hatóságok maradhattak a Tham Luang barlang bejáratánál, és a sajtót a bejárattól messze terelték, szivárognak ki információk arról, hogyan zajlik a gyerekcsoport mentése.

A fő elképzelés az, hogy kisebb csoportokra osztják a gyerekeket, majd a kisebb csoportokat a 18 fős búvár csapat egyenként kivezeti. A legnehezebb művelet a szűk, vízzel telt átjárókon való átjutás lesz, itt csak egyesével, két búvár segítségével tudják átjuttatni a fiúkat.

photo_camera Thai búvárok a barlangban július 7-én. Fotó: HANDOUT/AFP

A cél az, hogy minél előbb elérjék a 3-as teremnek nevezett barlangszakaszt: innen már annyi vizet kiszivattyúztak az elmúlt napokban, hogy ki lehet sétálni a barlangból. 

Ám az odáig vezető 1 km-es út nagyon nehéz lesz nemcsak a diákok és edzőjük, de a mentésben részt vevő búvárok számára is. Egy búvár már a héten életét vesztette, miután ellátmányt vitt a gyerekeknek, de kifelé menet elfogyott a levegője, és megfulladt.

A mentés legnehezebb részeit ez az ábra szemlélteti:

photo_camera A BBC grafikája a mentés legrizikósabb részéről.

Jól látható, hogy két búvár veszi majd közre az úszni és búvárkodni sem tudó gyerekeket, és két vezetőkötél segítségével irányítják majd a helyes irányba. A barlangba rekedt vízben nem lehet látni, annyira sáros, csak tapogatózással lehet tájékozódni, miközben arra is vigyázni kell, hogy a barlang fala ne sértse meg a búvárfelszerelést.

A szűk átjárókon - van, ahol csak 40 centis résen lehet átcsúszni - a palackokat is le kell szerelni, és át kell úsztatni. Ezeken a helyeken az egyik búvár hátramarad, és a kísért diákot illetve az oxigénpalackját is megpróbálja majd minél óvatosabban átjuttatni a túloldalon várakozó mentősnek. 

A 3-as terem a CNN ábráján.
photo_camera A 3-as terem a CNN ábráján.

Mint azt az ilyen mentésben élő búvárok kiemelték, csak nagyon lassan lehet végezni az ilyen műveletet: nagyon lassan vagy sehogy. Egyfelől a sérülésveszély miatt, másfelől azért, mert könnyen pánikba eshet az ilyesmihez nem szokott személy, ami halálos következményekkel járhat.

„Csak abban tudok reménykedni, hogy egyfajta kalandként fogják fel a dolgot” - nyilatkozta a Guardiannak Geoff Crossley, aki egy hasonló, de kisebb volumenű mentésben vett már részt Yorkshire-ben. Létfontosságú, hogy a mentettel a mentő búvárok egyike legalább folyamatosan kontaktust tartson.

photo_camera A járat felülnézeti képe.

Nem véletlen, hogy most azzal számolnak a thai hatóságok, hogy diákonként 3 óra alatt tudják megtenni ezt az egy kilométeres távolságot. Az első diák érkezését a 3-as terembe magyar idő szerint délután négy órára várják.

Sietni kell, mert folyamatosan zuhog az eső, és bár több millió liter víz kiszivattyúzásával le tudták vinni a vízszintet a mentéshez szükséges szintre, de félő, hogy az újra emelkedni fog.

A thai hatóságok közben elkezdtek tesztelni egy tartalékmegoldást, ha a búvároknak nem sikerülne a gyerekeket búvárfelszereléssel kihozni, egy hajlékony, vízhatlan csőben hoznák ki a diákokat:

link Forrás

Az ötlet Elon Musknak is eszébe jutott, a thai hatóságok azonban egyelőre nem a rakétatechnológiában, hanem gyorsabb megoldásban gondolkodnak.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.