Megkezdték a barlangba rekedt thai diákok kimentését

Tbg
bulvár
2018 július 08., 05:20
comments 236

Helyi idő szerint délelőtt tíz órakor, magyar idő szerint hajnali 4-kor elkezdték annak a 12 diáknak a kimentését, akik vezetőjükkel együtt egy barlangba rekedtek június 23-án.

Thai rendőrök és katonák a mentőakció indítása előtt.
photo_camera Thai rendőrök és katonák a mentőakció indítása előtt. Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

A Tham Luang barlang száját és a környező területet lezárták a hatóságok, csak a mentőalakulatok vannak a helyszínen. A gyerekeket egy 13 fős külföldi búvármentő csapat próbálja kihozni a thai tengerészgyalogság öt búvárával.

A diákok június 23-án rekedtek bent, miután az esőzések miatt a vízszint megemelkedett, és elzárta a barlangból kivezető járatot. A barlangban készült friss felvételek szerint a járatok megteltek vízzel:

link Forrás

Az egyelőre nem világos, hogyan hozzák ki a még úszni sem mind tudó gyerekeket, de a BBC valószínűsíti, hogy nagyrészt gyalogosan, ám bizonyos szakaszokon búvárfelszerelés segítségével kell majd átjönniük, sőt, van olyan szűk, 40 centis átjárók, ahol a búvárfelszerelés használata lehetetlen. 

Egy búvár már életét vesztette a múlt héten, amikor a gyerekeknek próbált oxigént bejuttatni, de a visszaútra nem maradt neki elegendő.

Alapvetően három komoly veszélyforrással kell még szembenézni azon kívül, hogy maga a kijutás is rendkívül problémás: a barlang hideg víze lehűtheti a gyerekeket; a koszos vízben nagy a fertőzésveszély, illetve elfogyhat a barlangban a bent rekedt oxigén.

A terv szerint előbb egy, a bejárathoz közelebbi ponthoz viszik a 6-11 éves fiúkat és 25 éves edzőjüket, ahol megpihennek, és onnan már lábon tudják elhagyni a barlangot.

photo_camera A BBC grafikája a barlangjáratról
photo_camera Az AFP grafikája a barlangról

A terv szerint helyi idő szerint este 9-kor, magyar idő szerint délután 5 órakor bukkanhatnak a felszínre.

A helyi kormányzó, Chiang Rai egyenesen D-napnak nevezte a mait, és azt írta twitterén, hogy a fiúk felkészültek a mentésre. Korábban a diákok leveleket írtak szüleiknek, hogy ne aggódjanak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.