Megkezdték a barlangba rekedt thai diákok kimentését

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Helyi idő szerint délelőtt tíz órakor, magyar idő szerint hajnali 4-kor elkezdték annak a 12 diáknak a kimentését, akik vezetőjükkel együtt egy barlangba rekedtek június 23-án.

Thai rendőrök és katonák a mentőakció indítása előtt.Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

A Tham Luang barlang száját és a környező területet lezárták a hatóságok, csak a mentőalakulatok vannak a helyszínen. A gyerekeket egy 13 fős külföldi búvármentő csapat próbálja kihozni a thai tengerészgyalogság öt búvárával.

A diákok június 23-án rekedtek bent, miután az esőzések miatt a vízszint megemelkedett, és elzárta a barlangból kivezető járatot. A barlangban készült friss felvételek szerint a járatok megteltek vízzel:

Az egyelőre nem világos, hogyan hozzák ki a még úszni sem mind tudó gyerekeket, de a BBC valószínűsíti, hogy nagyrészt gyalogosan, ám bizonyos szakaszokon búvárfelszerelés segítségével kell majd átjönniük, sőt, van olyan szűk, 40 centis átjárók, ahol a búvárfelszerelés használata lehetetlen. 

Egy búvár már életét vesztette a múlt héten, amikor a gyerekeknek próbált oxigént bejuttatni, de a visszaútra nem maradt neki elegendő.

Alapvetően három komoly veszélyforrással kell még szembenézni azon kívül, hogy maga a kijutás is rendkívül problémás: a barlang hideg víze lehűtheti a gyerekeket; a koszos vízben nagy a fertőzésveszély, illetve elfogyhat a barlangban a bent rekedt oxigén.

A terv szerint előbb egy, a bejárathoz közelebbi ponthoz viszik a 6-11 éves fiúkat és 25 éves edzőjüket, ahol megpihennek, és onnan már lábon tudják elhagyni a barlangot.

A BBC grafikája a barlangjáratról
Az AFP grafikája a barlangról

A terv szerint helyi idő szerint este 9-kor, magyar idő szerint délután 5 órakor bukkanhatnak a felszínre.

A helyi kormányzó, Chiang Rai egyenesen D-napnak nevezte a mait, és azt írta twitterén, hogy a fiúk felkészültek a mentésre. Korábban a diákok leveleket írtak szüleiknek, hogy ne aggódjanak. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.