Kézzel írt levelekben üzenik szüleiknek a barlangban rekedt thai gyerekek, hogy ne aggódjanak

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A thaiföldi barlangban rekedt focicsapat mentésén dolgozó különleges alakulatok munkatársai kézzel írt leveleket hoztak a felszínre, amikben a gyerekek a szüleiknek, tanáraiknak üzennek.

A legtöbben a rokonaikat igyekeznek megnyugtatni, azt írják, ne aggódjanak értük, mert mindnyájan erősek, de volt olyan is, aki egyik tanárát kérte, hogy ne adjon sok házit nekik. A legtöbb levélben persze rendeltek valamilyen ételt is a barlangba, sokan sült csirkét.

A 12 bennrekedt gyerek 25 éves fociedzője, Ekkapol Chantawong egy külön levélben kért elnézést a gyerekek szüleitől, amiért a barlangi túrával ekkora veszélybe sodorta a srácokat. A levélben igyekezett is megnyugtatni mindenkit, azt írta, eddig minden rendben, a mentőcsapat tagjai jól bánnak velük, és igyekszik a lehető legjobb tudása szerint vigyázni a gyerekekre.

A fiúk és az edző azután írt leveleket, hogy korábban leveleket kaptak a hozzátartozóiktól, ez volt az első, barlangon kívüli kommunikációjuk azóta, hogy június 23-án, a barlang részleges elárasztása miatt beszorultak a járatokba.

Ezután 10 nappal brit búvárok találták meg a gyerekeket, és azóta a thai mentőcsoport oxigént, ételt és orvosi segítséget juttatott nekik. Különösen aggasztó volt, hogy a teremben, ahol a csapat menedéket talált, folyamatosan esett az oxigénszint, de ezt a problémát a mentést végző thai hatóságok szerint már megoldották.

A probléma, hogy a csapat menedékhelye 4 kilométerre van a barlang kijáratától, és a kivezető út jelentős része már most is víz alatt van. A szakasz gyakorlott búvárok számára is veszélyes, pénteken reggel a thai haditengerészet veterán búvára halt meg, mikor oxigént vitt be a gyerekeknek, és kifelé jövet elfogyott a levegője.

A barlang bejáratánál pedig egy nagy nemzetközi mentőcsoport gondolkodik azon, hogyan lehetne kihozni a legveszélytelenebbül a gyerekeket, lehetőleg még szombaton, vasárnapra ugyanis nagy esőket várnak a térségben, amik miatt könnyen lehet, hogy víz alá kerül az a barlangrész is, ahol a gyerekek rejtőznek. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.