NATO-csúcs: Félő, hogy Trump amerikai csapatokat vonhat ki Európából

Tbg
külföld
2018 július 08., 06:23
comments 221

Brit diplomaták és katonai vezetők szerint elképzelhető, hogy Donald Trump amerikai elnök újabb váratlan döntést hoz meg a július 11-12-én tartandó NATO-csúcson, vagy utána, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik. 

A britek attól tartanak, amerikai csapatok Európából való kivonását jelentheti be az elnök, aki négy nappal a NATO-csúcs után, július 16-án találkozik az orosz elnökkel Helsinkiben. Akár Európa biztonsági térképének "újrarajzolása", a hidegháború vége utáni status quo felrúgása is felmerülhet.

"Az USA új Európa-politikája és Putyin ellenséges akciói megrendítették a kontinens stabilitását, sok múlik a két csúcstalálkozó kimenetelén. Nagy-Britanniának, mint Európa legnagyobb és legütőképesebb katonai erejének, muszáj lesz befolyásolni az amerikai gondolkodást" - nyilatkoza Tobias Ellwood. 

A brit amerikai nagykövet, Kim Darroch hasonló gondolatokat fogalmazott meg a Telepgraphnak írt  cikkében: a briteknek lehet komoly szerepük az amerikai elnök befolyásolában mint Európa legerősebb katonai hatalma, és az USA régi, természetes szövetségese.

Amerikai csapatok jelenleg nagyobb számban Ukrajnában, Lengyelországban, Németországban, Litvániában, Lettországban és Észtországban állomásoznak. Egészen a Krím-félsziget 2014-es orosz annektálásáig az USA fokozatosan vonta ki csapatait Európából, ám ennek a trendnek Barack Obama véget vetett, és fokozott katonai akciók, hadgyakorlatok indultak a térségben válaszlépésként.

A brit elemzők attól tartanak, hogy a védővámok és a kereskedelmi háború miatt nagy bel- és külpolitikai vitában álló amerikai elnök egy Putyinnal kötött hangzatos megállapodással - mint tette azt az észak-koreai vezetővel - könnyű belpolitikai sikert akarhat elérni.

Azt az amerikai elnök régóta hangoztatja, hogy az európai országoknak is részt kell vállalniuk a katonai kiadások növelésében: a NATO-tagállamoktól elvárt 2%-os GDP-arányos kiadásokat csak néhány EU-s tagállam éri el. Trump már jelezte, hogy Németországból vonna ki amerikai csapatokat.

A Putyinnal kötött európai kivonulásról szóló megállapodás része lehet, hogy cserébe Trump azt kéri Putyintól, vegye rá Teheránt, hogy Irán vonja ki csapatait Szíriából, ahol a kormányerőket segítik évek óta több ezernyi katonával az amerikaiakkal szövetséges Aszad-ellenes erőkkel szemben. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.