Követendő példa: a vejét tette meg az államkincstár élére Erdogan

2018 július 9., hétfő 18:51
82
Erdogan leteszi az esküt Fotó: Ozge Elif Kizil/Anadolu Agency

A hétfőn beiktatott török elnök, Recep Tayyip Erdogan alapos tisztogatásba kezdett, mikor első megerősített elnöki sajtótájékoztatóján bejelentette minisztereinek névsorát. 

A tárcák száma 26-ról 16-ra csökkent, és ugyan néhány fontos pozícióban megtartotta bizalmi embereit, többségében új figurák alkotják az új kabinetet. Miniszterelnök mostantól nem lesz, csak egy házi alelnök, akit Erdogan kedvére cserélgethet. 

Az MTI-nek ugyan elkerülte a figyelmét, de a nemzetközi sajtóban több helyen kiemelték, hogy Erdogan egy családtagját is fontos kormányzati pozícióhoz juttatta.

A Bloomberg és a Financial Times is kiemeli, hogy miközben a befektetők által fontosnak tartott szakembereknek menniük kellett, Erdogan saját vejét, a korábbi energetikai miniszter Berat Albayrakot gazdasági csúcsminiszternek, egyben az állami kincstár elnökének nevezte ki. A török líra hirtelen nagyot esett a bejelentésre. 

Ezzel párhuzamosan távozik a posztjáról Mehmet Simsek, az egyetlen olyan politikai vezető, akiben a befektetők még valamiféle garanciát láttak arra, hogy fejlődő pályán tudja tartani a 880 milliárd dolláros török gazdaságot. (Bloomberg)