Követendő példa: a vejét tette meg az államkincstár élére Erdogan

külföld
2018 július 09., 18:51
comments 80
Erdogan leteszi az esküt
photo_camera Erdogan leteszi az esküt Fotó: Ozge Elif Kizil/Anadolu Agency

A hétfőn beiktatott török elnök, Recep Tayyip Erdogan alapos tisztogatásba kezdett, mikor első megerősített elnöki sajtótájékoztatóján bejelentette minisztereinek névsorát. 

A tárcák száma 26-ról 16-ra csökkent, és ugyan néhány fontos pozícióban megtartotta bizalmi embereit, többségében új figurák alkotják az új kabinetet. Miniszterelnök mostantól nem lesz, csak egy házi alelnök, akit Erdogan kedvére cserélgethet. 

Az MTI-nek ugyan elkerülte a figyelmét, de a nemzetközi sajtóban több helyen kiemelték, hogy Erdogan egy családtagját is fontos kormányzati pozícióhoz juttatta.

A Bloomberg és a Financial Times is kiemeli, hogy miközben a befektetők által fontosnak tartott szakembereknek menniük kellett, Erdogan saját vejét, a korábbi energetikai miniszter Berat Albayrakot gazdasági csúcsminiszternek, egyben az állami kincstár elnökének nevezte ki. A török líra hirtelen nagyot esett a bejelentésre. 

Ezzel párhuzamosan távozik a posztjáról Mehmet Simsek, az egyetlen olyan politikai vezető, akiben a befektetők még valamiféle garanciát láttak arra, hogy fejlődő pályán tudja tartani a 880 milliárd dolláros török gazdaságot. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.