Kedden bíróság elé áll a kémkedéssel vádolt Kovács Béla

POLITIKA
2018 július 09., 06:59
comments 35

Előkészítő üléssel kezdődik kedden a kémkedéssel és költségvetési csalással vádolt Kovács Béla európai parlamenti (EP) képviselő pere a Budapest Környéki Törvényszéken - írja a Magyar Idők.

Kovács Bélát, a Jobbik volt tagját az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint uniós költségvetési csalással vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A keddi előkészítő ülésen a tárgyalás menetét egyeztetik,

mivel várhatóan lesznek olyan tárgyalási napok, amelyeken minősített – külföldi titkosszolgálatoktól kapott – adatok is elhangoznak majd, és ezért zárt tárgyalást kell elrendelni.

A vádirat szerint Kovács Béla 2010-től többször találkozott és rendszeres, folyamatos kapcsolatot tartott fenn az orosz katonai hírszerzés, a GRU tisztjével. A találkozókon az orosz hírszerző az EU külpolitikája és gazdaságpolitikája után érdeklődött.

photo_camera Kovács Béla

A Jobbik volt politikusa 2012 októbere és 2014 februárja között többek a következőkről számolhatott be az oroszoknak:

  • energetikai tárgyalások részleteiről,
  • ártárgyalási stratégiákról,
  • Moldávia uniós csatlakozásának folyamatáról,
  • az Európai Unió és Ukrajna, Belorusszia kapcsolatáról,
  • a Déli Áramlattal kapcsolatos uniós álláspontról,
  • az európai bankrendszerről,
  • a 2014-ben esedékes európai parlamenti választásokról,
  • vízummentességi kérdésekről,
  • európai uniós csúcstalálkozókról.

A vádirat szerint 2014-től Kovács már egy másik orosz hírszerző tisztnek jelentett,

például a magyar belpolitikai helyzetről, a választásokról és a paksi atomerőmű bővítéséről is.

Költségvetési csalással azért vádolják Kovács Bélát, mert európai parlamenti képviselőként 2012–2013-ban valótlan tartalmú gyakornoki megállapodásokat írt alá három személlyel. Ő szintén vádlottjai az ügynek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.