Meneszti a román elnök a korrupcióellenes főügyészt

Klaus Johannis államelnök meneszti Laura Codruța Kövesit, a Korrupcióellenes Ügyészség vezetőjét - írja a Transindex. A lépésre az alkotmánybíróság egy erre vonatkozó döntése kötelezte az államfőt. 

Mădălina Dobrovolschi, Klaus Johannis szóvivője elmondta, hogy az államfő szerint Romániának nem szabad visszafele lépéseket tennie a jogállamiság útján, olyan országnak kell maradnia, ahol az Alkotmány felsőbbsége nem kérdőjeleződik meg, ennek ellenére 

a korrupcióellenes harcnak nem szabad megállnia, és ezt a harcot nem szabad nyomás alá helyezni, vagy megpróbálni elhitelteleníteni. 

Tüntetés Bukarestben az alkotmánybíróság döntése ellen július 4-énFotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Johannis szerint egy jogállamban mindig be kell tartani az Alkotmánybíróság döntéseit, ezért a bíráknak hatalmas felelősségük van abban, hogy ne hozzanak a jogállamiság szellemiségével ellentétes döntéseket, ugyanakkor azonban nem csak neki kellene betartani ezeket a döntéseket, hanem annak a parlamenti többségnek is, amely az igazságügyi törvényekbe beavatkozva hatalmas befolyással bír a jogállamiságra nézve. 

Johannis korábban az alkotmánybíróság döntését „a többség diktatúrájának” nevezte.

Az alkotmánybíróság május 30-án meghozott döntése értelmében alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államhatalmi ágak között Klaus Johannis államfő azáltal, hogy elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltására irányuló, az igazságügyi miniszter részéről érkező javaslatot. Tudorel Toader igazságügyi miniszter április 23-án fordult az alkotmánybírósághoz, mert az államelnök úgy döntött, hogy nem járul hozzá a DNA főügyészének menesztéséhez. 

Az alkotmánybíróság döntése ellen múlt szerdán az utcán tiltakoztak Bukarestben.  

(Transindex.ro)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.